Într-o serie de dezvăluiri surprinzătoare, fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat în cartea sa de memorii, „Unleashed”, convingerea că pandemia de coronavirus ar fi fost rezultatul unei erori de laborator din China. Într-un contrast puternic cu teoria oficială inițială, care plasa originea virusului în piața de animale din Wuhan, Johnson respinge această ipoteză și pune accent pe o variantă mai gravă, care implică o manipulare umană necontrolată. În opinia sa, criza globală de sănătate, care a afectat întreaga planetă, a fost „în întregime provocată de om”, iar ipoteza că virusul a scăpat accidental dintr-un laborator pare „covârșitor de probabilă”. Johnson descrie o scenă metaforică în care „niște oameni de știință îmbinau bucăți de virus ca vrăjitoarele din Macbeth – ochi de liliac și deget de broască – și oops, micuța creatură zburdalnică a sărit din eprubetă și a început să se reproducă peste tot în lume”.
Citește și: Nivel critic în Orientul Mijlociu: Uciderea lui Hassan Nasrallah aduce regiunea în pragul războiului
Boris Johnson a afirmat că pandemia de Covid-19 a fost declanșată de o eroare într-un laborator din China
În cadrul serialului publicat de Daily Mail, fragmentele din această carte aduc în atenție și alte momente remarcabile din timpul mandatului său. Printre acestea se numără o mărturisire neobișnuită despre faptul că guvernul său a luat serios în considerare un plan militar destinat să asigure accesul la vaccinuri împotriva Covid-19. Johnson povestește că administrația sa era pregătită să lanseze un „raid acvatic” în Olanda, având ca obiectiv un depozit olandez în care erau stocate vaccinuri AstraZeneca. Acest plan îndrăzneț, discutat cu lideri militari de rang înalt, presupunea o operațiune cu bărci pneumatice care să permită accesul la vaccinuri și retragerea rapidă către Regatul Unit, chiar și cu ostatici, dacă era necesar.
General-locotenentul Doug Chalmers, șeful adjunct al Statului Major britanic, a confirmat că operațiunea ar fi fost „cu siguranță realizabilă” din punct de vedere tactic, dar a subliniat că riscurile implicate erau considerabile, în special din perspectiva relațiilor internaționale. „Trebuia să explicăm de ce invadăm un vechi aliat NATO”, spune Chalmers în carte, dezvăluind dilemele etice și strategice cu care s-a confruntat guvernul britanic în timpul crizei globale de sănătate.
Aceste dezvăluiri conturează o imagine complexă a modului în care administrația Johnson a navigat printre crizele provocate de pandemia de coronavirus și ridică noi întrebări cu privire la modul în care a fost gestionată această situație fără precedent, atât la nivel național, cât și internațional.