O mișcare neașteptată a administrației americane a stârnit reacții puternice în mediul științific internațional, după ce Casa Albă a prezentat o versiune radical schimbată a paginii sale oficiale dedicate Covid-19. Conform informațiilor transmise de AFP și preluate de news.ro, noua prezentare de pe site promovează explicit teoria unei scurgeri din laborator ca fiind „adevărata origine” a virusului, înlocuind conținutul anterior centrat pe vaccinare și testare.
În detaliu, noua pagină afișează o imagine cu Donald Trump și conține critici directe la adresa modului în care administrația predecesorului Joe Biden a gestionat pandemia. În trecut, această secțiune a website-ului oferea informații despre măsuri preventive și vaccinuri, dar actualizarea recentă marchează o schimbare radicală de perspectivă.
În plus, actuala prezentare îl vizează și pe Dr. Anthony Fauci, fostul coordonator al răspunsului sanitar al Statelor Unite în perioada de vârf a pandemiei, acuzându-l că a susținut „scenariul preferat conform căruia Covid-19 este un virus natural”. În contrast, noul conținut al site-ului enumeră cinci argumente principale în sprijinul ipotezei scurgerii dintr-un laborator, accentuând printre altele faptul că primele cazuri cunoscute de îmbolnăvire au fost raportate în Wuhan, China, localitate unde funcționează un important institut de virusologie, specializat în studiul coronavirusurilor.
Un pasaj de pe site precizează: „Dacă ar fi existat vreo dovadă a unei origini naturale, aceasta ar fi apărut până acum. Dar nu este cazul”, evidențiind orientarea clară a noii poziții oficiale.
În Statele Unite, dezbaterea privind originile virusului SARS-CoV-2 continuă să agite lumea științifică. Inițial tratată drept o teorie a conspirației, ipoteza scurgerii din laborator a început să capete teren, sprijinită de instituții importante precum FBI și Departamentul Energiei, care o susțin în prezent cu diferite grade de certitudine. Totodată, CIA a evaluat în luna ianuarie „cu un grad scăzut de încredere (…) că o origine a pandemiei Covid-19 legată de cercetare este mai probabilă decât o origine naturală”. În ciuda acestor schimbări de poziție, comunitatea științifică rămâne divizată, iar problema rămâne intens disputată.
La nivel internațional, China a respins ferm această teorie, calificând-o drept „extrem de improbabilă”. În contextul unui război comercial amplu cu Statele Unite, Beijingul a acuzat Washingtonul că „politizează și exploatează problema căutării originilor pandemiei”.
În ceea ce privește criticile interne, site-ul Casei Albe atacă vehement măsurile luate de administrația Biden pentru gestionarea pandemiei, inclusiv politicile de purtare a măștii și de distanțare socială. Într-o secțiune distinctă intitulată „dezinformare”, actuala administrație acuză echipa anterioară că ar fi discreditat „tratamentele alternative” și că ar fi colaborat cu marile platforme de social media pentru a suprima opiniile disidente – o temă recurentă în discursurile conservatorilor americani.
De menționat că pandemia de Covid-19 a provocat pierderea a peste un milion de vieți în Statele Unite și a afectat grav milioane de oameni la nivel global.
