Controversele au izbucnit în societatea românească după ce Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut declarații într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că „bărbații, mai ales slujitorii bisericii, trebuie să poarte barbă” și adăugând că „bărbații fără barbă sunt ciuntiți”. Aceste comentarii au stârnit o amplă discuție în rândul publicului, generând reacții variate atât de susținere, cât și de critică.
Dialoguri despre Barbă: Perspectiva Spirituală a ÎPS Teodosie și Viziunea Modernă a lui Cătălin Botezatu
Înalt Preasfințitul Teodosie a explicat: ”Așa este firesc, barba este lăsată pentru bărbați, sunt însă și excepții, oamenii spâni, cărora nu le crește barba, și sunt triști, ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă, bărbații fără barbă sunt ciuntiți, orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii bisericii, ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat și apostolii și toți părinții bisericii noastre. Iată că barba este un element natural, care ține de bărbăție, și atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”.
Reacțiile la aceste afirmații nu au întârziat să apară. Pe rețelele sociale, comentariile reflectă spectrul larg de opinii din societatea românească. Unii critici au fost prompți să conteste această viziune, exprimându-și nemulțumirea: ”Teodosie face ce face numai să iasă în evidență, credința nu stă în barbă, ci în fapte, milostenie, bunătate, iubire față de aproapele tău…Doamne, iartă-ne!”
Alți comentatori au susținut, însă, perspectiva Înalt Preasfințitului, apreciind apelul la tradiție și la valorile creștine: ”Râdeți voi, dar are dreptate…Omul are voie să facă ce vrea, într-adevăr, dar, ca să fie și mai plăcut lui Dumnezeu, trebuie să ținem cont de ce este firesc, adică lăsat de Dumnezeu, de Natură, să fie normal…”
Interesant este și punctul de vedere al designerului vestimentar Cătălin Botezatu, care a oferit pentru playtech.ro o perspectivă asupra bărbii dincolo de contextul religios, subliniind importanța estetică și simbolica a bărbii în istorie și în modă. Botezatu declară: ”Barba, încă din antichitate, înainte de Hristos, a reprezentat un semn de masculinitate, se lăsa pentru a ține și căldură, pentru a proteja fața… Barba înseamnă și virilitate.”
În plus, Botezatu a introdus conceptul de barbă ”Quattro Giorni”, un trend în voga în 2024, care conferă bărbaților un aspect îngrijit și masculin: ”Din ce în ce mai mulți bărbați, din întreaga lume, au început să-și lase barbă. Mai des întâlnită este barba ‘Quattro Giorni’, nerasă cam patru zile, denumire dată de italieni. Acest model, pe care l-am ales și eu, îți dă un aspect sexy, masculin.”
Citește și: Ora de vară în România: Când vom da ceasurile cu o oră înainte?
Dezbaterea despre barbă, astfel, depășește cadrele religioase și culturale, atingând teme de identitate, estetică și expresie personală, demonstrând diversitatea de perspective și opinii în societatea românească contemporană.