Pe 10 mai 2011, cariera promițătoare a fostului fundaș Mihai Neșu a fost curmată brusc și tragic, într-un antrenament al echipei FC Utrecht. În urma unei coliziuni cu coechipierul său, Alje Schut, Neșu a suferit o fractură gravă de vertebră cervicală, care l-a lăsat paralizat de la gât în jos. Din acel moment, viața lui Neșu a luat o întorsătură dramatică, acesta fiind nevoit să își petreacă zilele într-un scaun cu rotile.
Deși viața i-a impus această provocare uriașă, Mihai Neșu nu s-a lăsat învins. Cu o forță interioară remarcabilă, fostul internațional român și-a dedicat existența ajutării celor aflați în situații similare. În 2019, a demarat un proiect ambițios și unic în România – construcția complexului de recuperare „Sfântul Nectarie” din Oradea. Acest centru, destinat copiilor și adulților cu dizabilități neuromotorii, este o realizare extraordinară, finanțată integral din donații și sponsorizări, întrucât economiile sale din cariera de fotbalist s-au diminuat semnificativ.
În ciuda dedicării sale pentru binele altora, Mihai Neșu se confruntă cu o situație financiară dificilă. Pensia pe care o primește de la statul român este umilitoare, fiind de doar 500 de lei pe lună. „Eu iau 500 de lei pe lună și mai ia și ea (n.r. – sora lui) vreo 2.000 sau poate mai mult. Hai să spunem că luăm 3.000 amândoi. Practic, eu cu ea ar trebui să trăim de 3000 de lei și ea să aibă grijă de mine și să îmi dea de mâncare mie și ea să mănânce. Să aibă grijă și de cele medicale. Așa trăiesc alții care n-au posibilități și eu nu pot să zic nimic. Sunt eroi! Nu-mi pot imagina cum”, a mărturisit fostul fotbalist, evidențiind dificultățile pe care le întâmpină în a-și asigura o viață decentă, conform golazo.ro.
Totuși, o rază de speranță vine din pensia pe care Mihai Neșu o primește din Olanda, care se ridică la aproximativ 3.000 de euro pe lună. „Cam 3.000 de euro, cam pe acolo. Mai trebuie să-mi plătesc și asistentele care au grijă de mine dimineața și mai am tot felul de cheltuieli, dar se duc și ăia. Cu acei bani reușesc. Mai am și niște cheltuieli în Olanda, că-s rezident acolo și am asigurarea de sănătate care e destul de mare și din pensia aia se duc și acolo. Din ăia 3.000 nu rămân așa mulți. Asigurarea de acolo e importantă pentru că dacă aș mai păți ceva, pot oriunde în Europa să beneficiez de servicii medicale foarte bune.”
Povestea lui Mihai Neșu este una de curaj și devotament față de alții, în ciuda unor provocări personale imense. Într-o lume în care mulți sunt ignorați de sistem, Neșu nu doar că supraviețuiește, ci continuă să fie un exemplu de altruism și speranță pentru cei din jur.