Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Cel mai mare AISBERG din lume uimește omenirea: A executat o piruetă de 360° în inima Antarcticii / VIDEO

Foto: British Antarctic Survey

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, a devenit subiect de fascinație și studiu intens după ce a fost observat efectuând o manevră spectaculoasă – o „piruetă de 360 de grade” – în timp ce plutea prin apele înghețate ale Antarcticii. Această mișcare neobișnuită a fost capturată și documentată de cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS), care monitorizează de aproape această masivă bucată de gheață prin intermediul sateliților.

Advertisement

Citește și: Primul om care mișcă un mouse cu gândul, după ce i-a fost implantat în creier cip-ul Neuralink, inovat de Elon Musk

Advertisement

Pirueta Gigantică: Aisbergul A23a Execută o Mișcare Spectaculoasă de 360 de Grade

Aisbergul A23a, care plutește în prezent prin apele Mării Weddell și se îndreaptă spre „Aleea Aisbergurilor”, o zonă cunoscută pentru traseul frecventat de aisbergurile care se desprind de continentul antarctic, a captat atenția comunității științifice și a publicului larg în noiembrie 2023. După o perioadă de inactivitate ce a durat peste trei decenii, structura de gheață a început să se miște din nou, stârnind interesul și mai multor observații detaliate.

Imaginile publicate de BAS, realizate cu ajutorul instrumentului MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe sateliții Terra și Aqua ai NASA, între decembrie 2023 și februarie 2023, arată aisbergul A23a în timp ce efectua manevra sa spectaculoasă. Acest mega-aisberg, cu o înălțime de 400 de metri și o suprafață de 4.000 de kilometri pătrați, este monitorizat îndeaproape datorită dimensiunilor și potențialului său de a influența ecosistemele marine și circulația apelor.

Foto: British Antarctic Survey

Aisbergul A23a a avut o istorie lungă și statică înainte de a-și relua călătoria. S-a format în august 1986 când s-a desprins de coasta Antarcticii și, după un scurt interval, a devenit imobilizat, rămânând în aceeași poziție timp de patru decenii. În ciuda dimensiunilor sale impresionante, A23a a fost temporar detronat de titlul de cel mai mare aisberg din lume în mai 2021, când aisbergul A76 s-a desprins de calota glacială Ronne din Marea Weddell, măsurând 4.320 de kilometri pătrați, înainte de a se fragmenta în trei părți.

Citește și: A început marele experiment: 4 oameni vor ‘locui’ timp de un an pe Marte! Proiectul ‘Mars Dune Alpha’

Cel mai mare aisberg din toate timpurile

Totuși, conform iflscience.com, chiar și aceste gigantice blocuri de gheață sunt foarte mici în comparație cu cel mai mare aisberg din istorie, observat în noiembrie 1956. Deși dimensiunea exactă a acestuia nu este cunoscută din cauza lipsei imaginilor din satelit din acea perioadă, se estimează că avea o lungime de 335 de kilometri și o lățime de 97 de kilometri, acoperind o suprafață de 31.000 de kilometri pătrați. Această comparație subliniază nu doar schimbările dramatice în peisajul antarctic de-a lungul deceniilor, dar și progresele tehnologice care permit acum cercetătorilor să monitorizeze și să studieze aceste fenomene naturale cu o precizie și detalii fără precedent.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Știință

Numirea ghețarului Thwaites din Antarctica drept „ghețarul Apocalipsei” nu este o exagerare Roboții subacvatici care au investigat această masă de gheață au descoperit că...

Externe

Într-un eveniment remarcabil și neobișnuit, cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, s-a eliberat din „închisoarea” sa oceanică, începând o călătorie îndrăzneață în...