Connect with us

Hi, what are you looking for?

Externe

Celebrul portavion Minsk, al fostei temute flote sovietice, arde într-un incendiu devastator într-o lagună din China

Un fost portavion sovietic a ars într-un canal din apropierea orașului Shanghai în weekendul trecut, marcând cea mai recentă problemă pentru această navă de război scoasă din uz, transformată într-o atracție turistică în China, potrivit CNN.

Citește și: Un tânăr din Londra a întreținut relații sexuale cu cadavrul unei femei pe care a ucis-o cu sânge rece

Portavionul Minsk, ancorat în ultimii opt ani într-o lagună din apropierea râului Yangtze, în orașul Nantong, provincia Jiangsu, a luat foc în timpul lucrărilor de renovare care urmau să transforme nava într-o atracție centrală într-un parc tematic militar, a raportat sâmbătă postul de radio China National Radio, deținut de stat.

Incendiul a izbucnit vineri după-amiază și a fost stins după aproximativ 24 de ore, conform raportului.

Imaginile postate pe rețelele sociale au arătat fum dens și flăcări mari pe puntea portavionului, iar fotografiile ulterioare au evidențiat pagube majore la structura superioară a navei și metalul ars pe lateralul navei, sub puntea principală.

„Nu există victime, iar cauza accidentului este în curs de investigare,” a declarat raportul, citând oficiali locali de la pompieri. Portavionul Minsk fusese anterior principala atracție timp de 16 ani într-un parc tematic acum închis din sudul Chinei, potrivit aceluiași raport.

Eforturile recente de renovare, care aveau ca scop să transforme nava în punctul central al unui nou parc tematic, sunt acum puse sub semnul întrebării, se menționează în raport.

„Este păcat că un incendiu a adus prea multe incertitudini în acest proiect,” a declarat un oficial pentru China National Radio.

Portavionul Minsk a făcut parte cândva din puternica Flotă Pacifică a Uniunii Sovietice, fiind al doilea din cele patru portavioane de clasă Kiev construite de Uniunea Sovietică între 1970 și 1987.

Propulsat convențional și cu o deplasare de aproximativ 42.000 de tone – mai puțin de jumătate dintr-un portavion nuclear din clasa Nimitz a marinei SUA – nava de 273 de metri putea transporta o duzină de avioane de vânătoare și un număr similar de elicoptere.

Construit la un șantier naval din ceea ce este acum Ucraina și numit după capitala actuală a Belarusului, portavionul a servit în Flota Pacificului sovietică după ce a fost comisionat în 1978, până la dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991, când a devenit proprietatea marinei ruse.

Rusia a retras nava din uz în 1993, vânzând-o, împreună cu o navă soră, Novorossiysk, unei companii sud-coreene pentru fier vechi.

În timp ce Novorossiysk a fost dezmembrat în portul sud-coreean Pohang, grupurile de mediu s-au opus prezenței navei Minsk în țară. Nava a fost apoi vândută unei companii chineze, fiind în cele din urmă transferată dezvoltatorilor care au transformat-o în atracția principală a parcului tematic Minsk World din Shenzhen, deschis în anul 2000. Parcul a întâmpinat probleme financiare și a fost închis în 2016, iar Minsk a fost mutat în locația actuală din Nantong.

Una dintre navele surori ale Minsk, Kiev – numită după capitala Ucrainei – este acum o atracție la Parcul Tematic al Portavioanelor din Binhai, pe coasta de nord-est a Chinei.

Citește și: ULTIMA DORINȚĂ: Alain Delon va fi înmormântat în grădina casei, alături de cei 35 de câini pe care i-a avut de-a lungul timpului

Dintre cele patru portavioane de clasă Kiev construite de sovietici, doar ultimul, Baku, este încă în serviciu. Acesta a fost vândut Indiei în 2004, recondiționat și comisionat în Marina Indiană în 2013 sub numele de INS Vikramaditya, fiind în prezent nava-amiral a acestei flote.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

Un eveniment fără precedent s-a desfășurat joi dimineață, când Rusia a utilizat pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), capabilă să transporte focoase...

Actualitate

Un incendiu devastator a curmat viața a doi copii, joi, în localitatea Voitinel, județul Suceava. Locuința în care se aflau, construită în mare parte...

Externe

Joe Biden, președintele Statelor Unite, care își încheie mandatul în două luni, a autorizat furnizarea de „mine antipersonal nepersistente” către Ucraina, o măsură destinată...

Externe

Într-un context geopolitic tensionat și marcat de escaladarea confruntărilor militare, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care aduce modificări fundamentale politicii de...

Externe

Armata ucraineană a efectuat primul atac cu rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei, marcând o schimbare semnificativă în dinamica conflictului din regiune. Acțiunea a avut...

Externe

Președintele rus Vladimir Putin a reiterat avertismentele privind o posibilă extindere a războiului din Ucraina, subliniind că orice decizie a Occidentului de a permite...

Externe

Liderul nord-coreean Kim Jong Un intensifică retorica militară, chemând forțele armate ale țării sale să își dedice toate resursele pentru pregătirea de război. Declarația...