Un incident cutremurător a avut loc în zona Jepii Mici din Munții Bucegi, șocând întreaga națiune. O tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs, eveniment care a generat reacții puternice și dezbateri aprinse cu privire la gestionarea populației de urși din România.
Mesajul tranșant al lui Cheloo
Cheloo, artistul cunoscut pentru abordările sale directe și neconvenționale, a reacționat public la această tragedie. Pe rețelele sociale, acesta a transmis un mesaj dur, criticând legislația actuală și subliniind pericolul reprezentat de numărul mare de urși. „…Și un vers mai vechi uitat… ‘românul de bun gust e mic dejun pentru ursul brun’… schimbați legea băăăă… vrem și noi statut de specie protejată…”.
Citește și: Ipoteza șocantă a unui specialist salvamont: Ce a provocat atacul mortal al ursului în cazul Dianei
Fanii săi au avut reacții mixte la acest mesaj. Mulți i-au susținut punctul de vedere, considerând că este necesară o schimbare urgentă a legislației și a măsurilor de protecție. Totuși, au existat și voci care au propus soluții alternative și au abordat problema dintr-o perspectivă mai complexă.
Poziția ministrului Mediului
Tragedia a evidențiat o problemă persistentă în România: gestionarea populației de urși, care numără aproximativ 8.000 de exemplare. De-a lungul anilor, diferite măsuri au fost aplicate, dar eficiența lor este contestată. După incidentul din Jepii Mici, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a exprimat condoleanțe familiei victimei și a anunțat măsuri drastice pentru prevenirea unor astfel de evenimente în viitor.
Fechet a recunoscut dificultatea controlului populației de urși și a propus soluții radicale, inclusiv eutanasierea sau uciderea urșilor agresivi, susținând că relocarea nu a fost eficientă. „Pentru a pune capăt accidentelor în care oamenii sunt uciși de urși, trebuie să luăm măsuri drastice. Eutanasierea sau uciderea urșilor agresivi este, din păcate, singura soluție viabilă în acest moment.”, a afirmat ministrul.
Dezbaterea publică
Acest incident tragic a declanșat o dezbatere amplă în societate cu privire la măsurile necesare pentru a asigura siguranța cetățenilor și gestionarea eficientă a populației de urși. Autoritățile se confruntă acum cu presiuni pentru a găsi soluții viabile care să prevină repetarea unor astfel de tragedii.
Ecaterina
12 iulie 2024 at 10:39
Oameni buni, ursul brun este o specie STRICT protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna!!! Derogările (precum acelea de-a-l ucide) sunt excepții care se dau de către autorități în cazuri extreme, de la caz la caz, după o evaluare AMĂNUNȚITĂ a situației, iar metoda letală este ULTIMA soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar urșii ajung să pună în pericol constant vieți omenești și gospodării. Ori nu-i cazul aici, pentru numele lui Dumnezeu!
În plus, ceea ce NU se dorește să se dezvăluie publicului (probabil, fiindcă intenția unora este să se extermine cât mai multe exemplare, precum acela de acum 3 ani răpus de prințul austriac von Liechtenstein care contra unei taxe de 7000 de euro și-a fundamentat eliminarea celui mai mare urs din România pe motiv c-ar fi cauzat pagube prin câteva gospodării din Covasna, fără să se întrebe vreun român cine a încasat suma respectivă și pe unde au ajuns alte și alte taxe provenite în urma extincției animalelor noastre), este decizia Comisiei Europene de a aproba statelor membre ale conglomeratului UE buget pentru a compensa imediat și corect orice fermier, care suferă pagube pe propriul teren sau în zone în care acesta desfășoară lucrări agricole. Și uite așa, exemplarul nostru a devenit trofeu de vânătoare într-o țară (Austria) în care vânătoarea este interzisă, dar este posibilă în România prin derogări de la Ministerul Mediului și de la Asociațiile de Vânătoare. Am spus într-un comment anterior că suntem primitivi! Oare câte dovezi mai sunt necesare, ca să conștientizăm această stare de fapt? Ne batem joc de orice resursă pe care o are țara asta, apoi ne plângem pe la colțurile…rețelelor de socializare cât de năpăstuiți am ajuns și cum ne jefuiesc alții… De lamentări nu ducem lipsă, cu inițiativele ocrotirii a ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu stăm mai prost.