Actualitate

Cutremur la Spitalul Rădăuți: toată conducerea spitalului, reținută de DNA pentru șpăgi, medicii cereau bani pentru orice!

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: gds.ro

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au intervenit la Spitalul Municipal Rădăuți, unde mai mulți directori au fost reținuți sub acuzații grave de corupție. Acțiunea s-a soldat cu reținerea a șase persoane, printre care și trei directori ai spitalului, aceștia fiind acuzați de trafic de influență, luare de mită și alte infracțiuni, faptele lor acoperind o gamă largă de acte ilegale, de la primirea de bani pentru proceduri medicale până la angajări pe posturi în schimbul unor sume considerabile de bani.

Citește și: Veste tragică în fotbalul românesc: A murit Andrei Matei, fost jucător al Rapidului, la doar 34 de ani!

Procurorii DNA au reținut mai mulți directori ai Spitalului Municipal Rădăuți pentru trafic de influență și luare de mită

Managerul interimar al spitalului, Sima Flaviu-Emanuel, este acuzat că ar fi cerut câte 6.000 de euro de la două persoane care doreau să obțină posturi de brancardieri. După ce aceștia au picat examenul, ei au cerut restituirea banilor plătiți. Practicile ilegale din cadrul spitalului nu se limitau la procedurile medicale, ci includeau și concursurile de angajare, pentru care se percepeau sume substanțiale de bani.

DNA a anunțat, joi, 16 octombrie 2024, că împotriva inculpaților a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost reținuți pentru 24 de ore. Printre cei acuzați se numără:

  • Sima Flaviu-Emanuel, la momentul faptelor manager interimar al Spitalului Municipal Rădăuți „Sf. Doctori Cosma și Damian” și actual șef al Secției A.T.I., acuzat de trafic de influență în formă continuată (trei infracțiuni) și de utilizarea nelegală a informațiilor confidențiale pentru obținerea de bani sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni).
  • Dubei Liviu, fost director medical al spitalului și medic primar în cadrul Secției Chirurgie, acuzat de luare de mită în formă continuată.
  • Cîrdei Maria-Ecaterina, fost director de îngrijiri și actual asistent medical principal în cadrul Blocului Operator, acuzată de luare de mită (două infracțiuni), instigare la dare de mită (două infracțiuni) și folosirea neautorizată de informații confidențiale în scopuri ilicite.
  • Luța Vlad-Vasile, asistent medical principal în cadrul Compartimentului Primiri Urgențe, acuzat de trafic de influență și complicitate la folosirea de informații confidențiale.
  • Maxim Domnica, asistent medical coordonator al Compartimentului Sterilizare, acuzată de luare de mită și de utilizarea neautorizată a informațiilor confidențiale.
  • Puha Lenuța-Violeta, asistent medical coordonator în Compartimentul Oncologie, acuzată de luare de mită, complicitate la luare de mită și utilizarea informațiilor confidențiale pentru obținerea de foloase necuvenite.

În ordonanțele emise de procurori se arată că la începutul anului 2023, Luța Vlad-Vasile ar fi primit sume de câte 6.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă Sima Flaviu-Emanuel în vederea obținerii unor posturi de brancardieri. În schimb, managerul interimar ar fi intervenit asupra comisiei de examen, furnizând subiectele interviului unei dintre cele două persoane. Cu toate acestea, după susținerea concursului, candidații nu au promovat examenul și au cerut restituirea banilor, care le-au fost returnați pe 30 martie 2024.

De asemenea, DNA a dezvăluit că, între noiembrie 2023 și februarie 2024, Sima Flaviu-Emanuel ar fi primit 2.600 de lei și bunuri de la pacienți pentru a facilita internările acestora și pentru a interveni pe lângă medici în vederea realizării unor operații. Mai mult, în martie 2024, managerul ar fi furnizat subiectele pentru examenele fiicei sale, care candida pentru un post de economist debutant, cu scopul de a-i asigura succesul.

Alte fapte atribuite lui Sima Flaviu-Emanuel includ cererea adresată unei persoane să îi efectueze inspecția tehnică periodică (ITP) la mașina personală și să îi aducă buchete de lalele cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, promițând în schimb favorizarea unui candidat pentru un post scos la concurs în spital.

Dubei Liviu, în perioada 2023-2024, a primit sume de bani cuprinse între 200 de lei și 200 de euro de la șase persoane pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale.

Totodată, inculpatele Cîrdei Maria-Ecaterina, Maxim Domnica și Puha Lenuța-Violeta sunt acuzate că au furnizat subiectele de concurs mai multor candidați pentru posturi de asistentă, infirmieră și îngrijitoare, în schimbul unor sume de bani și bunuri. Cu ocazia perchezițiilor din 16 octombrie 2024, au fost ridicate importante sume de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline și 7.730 dolari.

Citește și: Ele sunt Maria (21 de ani) și Alexandra (28 de ani), tinerele ucise de un șofer beat în accidentul din județul Constanța

Ancheta este în desfășurare, iar procurorii continuă să investigheze alte persoane suspecte de implicare în această rețea de corupție extinsă din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Politică

Marți, în cadrul emisiunii moderată de Cătălin Măruță la Pro TV, a venit momentul ca Mircea Geoană, unul dintre candidații la președinția României, să...

Social

Actorul Florin Piersic a adus în atenția publicului un comentariu neașteptat la adresa medicului militar Valeriu Gheorghiță, care recent și-a unit destinele cu actrița...

Actualitate

Ion Țiriac, cunoscutul miliardar român, a fost spitalizat la Viena, după ce a acuzat probleme de sănătate, care l-au determinat să părăsească țara în...

Externe

Un grup format din 11 pelerini români, care se aflau într-o vizită religioasă la comunitatea monahală ortodoxă de pe Muntele Athos din Grecia, a...

Politică

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) într-un dosar complex de corupție. În dimineața zilei de astăzi,...

Sănătate

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sănătății publice și prevenția incidentelor medicale grave, a emis recent un avertisment cu privire...

Actualitate

În această dimineață, comunitatea din Rânca a fost zguduită de vestea tristă a decesului lui Ion Negrea, unul dintre cei mai respectați salvamontiști din...

Actualitate

Un caz tragic petrecut în comuna Bogdănești este în centrul unei anchete desfășurate de autoritățile din Suceava, după ce un bărbat a decedat la...

Copyright © 2023 AZnews.ro. Toate drepturile rezervate.

Exit mobile version