Dan Capatos, unul dintre cei mai renumiți prezentatori din România, a șocat publicul cu dezvăluirile sale sincere despre lupta sa cu sănătatea și experiența cutremurătoare a suferinței după două accidente vasculare cerebrale (AVC-uri). În cadrul unui podcast recent, Capatos a împărtășit în podcastul lui Teo Trandafir detalii emoționante despre momentele de panică și incertitudine pe care le-a trăit, precum și despre provocările cu care se confruntă în urma acestor evenimente.
Dezvăluirile cutremurătoare ale lui Dan Capatos: Lupta sa cu AVC-urile și moștenirea genetică a bolilor grave
Prima sa experiență traumatică a avut loc acum doi ani, când se afla într-o scurtă vacanță în Ancona, Italia, împreună cu familia sa. În timp ce se afla în mașină, Capatos a început să simtă o pierdere inexplicabilă a controlului asupra mâinii și vorbirii. Acesta a povestit că inițial nu și-a dat seama de gravitatea situației, dar ulterior și-a dat seama că suferise un atac cerebral. În ciuda dificultăților întâmpinate în spitalul din Italia, unde a trebuit să aștepte ore întregi pentru a primi îngrijire medicală, Capatos a reușit să se întoarcă în țară și să primească tratamentul adecvat.
Cu toate acestea, tragedia nu s-a oprit aici pentru Capatos, deoarece a dezvăluit că a mai suferit un al doilea AVC ulterior. Despre acest episod, detalii exacte nu au fost oferite, însă este clar că prezentatorul a trecut printr-o încercare dificilă și a trebuit să facă față consecințelor sănătății sale într-un mod semnificativ.
Dan Capatos:
„Stăteam în mașină, mă uitam așa pe geam și zic „unde e telefonul meu?” Telefonul era în mâna stângă. Când m-am întors la Monica să întreb unde e telefonul, eu deja vorbeam ciudat.
Eu nu-mi dădeam seama. M-am uitat, s-a albit la față. După mă gândeam de ce nu îmi simt mâna și iar nu puteam vorbi. După mi-am dat seama și am văzut că sunt strâmb. Eu știam că-mi trecuse, nu înțelegeam de ce încă mai simt ceva.
Am ajuns acolo într-un spital nasol, mi-au dat număr de ordine, stăteam la rând.
Nu contau urgențele. Era pe la numărul 20, eu având 47. Am zis că mă strâmb de tot aici și e grav. L-am sunat atunci pe profesorul Bejenaru, cel mai tare neurolog de la noi, care acum nu mai este printre noi. I-am explicat și mi-a zis să rezolv cumva să îmi facă măcar un CT. M-am dus, mi-au făcut un EKG, n-avea nicio legătură. Între timp, îmi revenisem și mă îndreptasem.
M-am întors în țară, mi-a făcut CT-ul și într-adevăr e un punct în care se vede că a fost un AVC. Avantajul, să spun așa, a fost acela că nu a plesnit nimic și că sunt hipertensiv de mic, pentru că vasele erau pregătite. Dacă eram la primul, era mai grav.”
În plus față de aceste două evenimente traumatice, Capatos se confruntă și cu o serie de probleme de sănătate moștenite din familie. Printre acestea, medicii i-au atras atenția asupra unui risc crescut de demență și Alzheimer în viitorul său, fapt care adaugă și mai multe provocări în viața sa.
„ Doctorii mi-au spus ultima dată că sunt predispus în viitor la demență și Alzheimer.”
În lumina acestor dezvăluiri, publicul a avut ocazia să vadă o altă latură a celebrului prezentator, una mai vulnerabilă și sinceră. Experiența sa impresionantă aruncă o lumină asupra importanței conștientizării și gestionării sănătății personale, indiferent de statutul social sau profesional.
Dan Capatos a devenit astfel un exemplu de curaj și transparență în fața adversităților și a încurajat pe alții să acorde o atenție deosebită sănătății lor, într-o societate în care deseori problemele de sănătate sunt neglijate sau trecute cu vederea.