Dan Diaconescu a suferit o înfrângere într-un proces juridic în care a dat în judecată 24 de televiziuni și publicații din presa centrală, într-o încercare de a elimina articolele considerate compromițătoare despre el. Fostul patron al OTV a intentat această acțiune legală pe fondul acuzațiilor grave care planează asupra sa, legate de infracțiunile de act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile în formă continuată, conform informațiilor furnizate de către Agerpres.
Dan Diaconescu vs. Presa Centrală: Eșecul în Curtea de Justiție în Timpul Controversei Legate de Infracțiuni Sexuale cu Minore
În luna mai a anului 2023, Dan Diaconescu a luat decizia de a da în judecată un număr impresionant de 24 de televiziuni și publicații din presa scrisă și online, susținând că este victima unui „linșaj mediatic” și că este „denigrat” și „defăimat” în mass-media. Printre cei implicați în acest proces se numără nume sonore din televiziunea românească, cum ar fi Pro TV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus, alături de publicații cunoscute, precum Adevărul, Hotnews, G4 Media, stiripesurse.ro, Gândul și trustul Ringier România.
Citește și: Se pare că Ion Iliescu nu mai are scăpare! ÎCCJ a luat o hotărâre verticală astăzi!
Dan Diaconescu a susținut că aceste televiziuni și publicații au dezvăluit informații nepublice și confidențiale din dosarul în care este investigat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Mai exact, acestea ar fi prezentat în spațiul public imagini cu presupuse victime minore, stenograme, interceptări și fragmente din declarații. În cererea sa de chemare în judecată, Diaconescu a afirmat că a devenit subiectul unei campanii de presă extrem de negative și a fost victima unui „linșaj mediatic”.
El a argumentat că această campanie de presă a afectat grav imaginea sa, numele, reputația și activitatea profesională, încălcând astfel prezumția de nevinovăție. Mai mult decât atât, s-a acuzat că au fost dezvăluite informații cu caracter nepublic și confidențial din dosarul său penal. În apărarea sa, Dan Diaconescu a făcut apel la prevederi ale CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), directive ale Parlamentului și Consiliului UE și a adus în discuție concepte precum morală, demnitate, onoare și reputație.
În cadrul procesului, Dan Diaconescu a cerut ca televiziunile și publicațiile să înceteze orice referire „defăimătoare” la adresa sa și să nu mai utilizeze apelative sau descrieri care îl vizează negativ. Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea lui Dan Diaconescu ca neîntemeiată și a decis să-l oblige să plătească aproximativ 40.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată către diverse publicații, inclusiv Media Bit Software SRL (Hotnews), G4 Global Journalism SRL (G4Media), Ringier România SRL (Libertatea), Pro TV, ABC Plus Media SA, SC Clas Media SRL și stiripesurse.ro. Alte publicații implicate în proces au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Decizia instanței nu este definitivă.
Citește și: Cristi Dănileț, judecătorul karatist, pensie specială enormă la doar 48 de ani
Trebuie menționat că Dan Diaconescu a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pentru infracțiunile de act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile în formă continuată. Potrivit acuzațiilor, în perioada septembrie – noiembrie 2020 și în luna septembrie 2021, Dan Diaconescu ar fi avut relații sexuale și acte sexuale orale cu două surori gemene în vârstă de 15 ani, care au împlinit vârsta de 16 ani în iulie 2021. Faptele ar fi fost comise în localitățile Olimp, Constanța și București, iar procurorii susțin că inculpatul era conștient de vârsta victimelor.