În urma dezbaterii televizate dintre candidații la alegerile prezidențiale, desfășurată luni seară, Dan Negru a reacționat dur pe rețelele de socializare, criticând modul în care este tratată libertatea presei în România și comparând realitatea autohtonă cu modelul american de organizare a dezbaterilor electorale.
Citește și: Lovitură cumplită: fiul Ozanei Barabancea, doborât de un infarct la doar 24 de ani
Într-o postare amplă și fără menajamente, prezentatorul a subliniat că nu rezonează cu actualele dezbateri electorale, amintind de începuturile acestor evenimente în istoria televiziunii: „Nu mă prind dezbaterile electorale. E vremea lor… Prima dezbatere TV din istorie au făcut-o americanii în 1960, între Nixon și Kennedy. Vreo 70 de milioane de oameni au văzut-o! În România, în același an, existau doar vreo 3.000 (3 mii) de televizoare. Televiziunea noastră abia apăruse în 1956.”
Continuând analiza, Dan Negru a punctat diferențele esențiale între modul de organizare a dezbaterilor în Statele Unite și în România, remarcând existența unei comisii specializate care selectează moderatorul și asigură difuzarea evenimentului pe toate marile posturi americane: „Americanii au o comisie (CPD) care organizează dezbaterile și alege moderatorul. Toate televiziunile americane preiau evenimentul! E ca și cum la noi Antena 3 ar prelua o dezbatere moderată de Ciutacu.”
În continuarea postării, Dan Negru a invocat exemplul dezbaterii dintre Donald Trump și Joe Biden din 2020, subliniind profesionalismul transmisiunii și lipsa publicității comerciale în timpul evenimentului: „În 2020, dezbaterea Trump–Biden a fost moderată de Chris Wallace de la FOX și transmisă în direct de NBC, CNN, CBS etc. Ar fi posibil așa ceva la noi? E adevărat, Trump și Biden au contestat comisia, dar a fost doar un moment… Dezbaterile prezidențiale sunt considerate evenimente civice majore în America și TV le transmit fără reclame.”
Într-un ton critic, Dan Negru a ironizat dezbaterile românești întrerupte de publicitate, punctând diferențele flagrante față de standardele internaționale: „Am văzut la noi dezbateri prezidențiale întrerupte de reclame la tigăi și medicamente pentru prostată ????.”
Referindu-se la originile televiziunii românești, prezentatorul a susținut că aceasta nu a cunoscut niciodată adevărata libertate, fiind marcată de propagandă încă de la începuturile sale: „Televiziunea românească nu a fost niciodată liberă. S-a născut în lanțuri, în anii ’60 când a fost folosită ca propagandă. Anii de glorie ai televiziunii mondiale au fost anii ’80, când noi aveam doar două ore de program.”
În finalul mesajului, Negru a sugerat că Revoluția din 1989 nu a reușit să aducă o schimbare autentică în ceea ce privește independența presei, iar parcursul ulterior a perpetuat partizanatul mediatic: „Revoluția nu i-a rupt lanțurile și apoi, în anii care au urmat, cu mitinguri, proteste și mineriade, a rămas tot părtinitoare.”
Totodată, Dan Negru a ținut să nu arunce vina direct asupra colegilor săi din presă, invocând un citat celebru al filozofului Emil Cioran: „Dar nu-mi judecați aspru colegii! Cioran spunea bine : ‘Încercați să fiți liberi și veți muri de foame!’”
