Dan Negru ne aduce în atenție o un eveniment uitat de lumea modernă: spitalele, instituții vitale pentru îngrijirea sănătății noastre, au apărut datorită valorilor creștine. Într-o lume în care grecii, romanii și egiptenii, cunoscuți ca „barosanii” care au cucerit lumea, nu aveau spitale, ci bolnavii și infirmii erau lăsați în piețele publice pentru a primi sfaturi de la trecătorii care au suferit ei înșiși sau au văzut pe alții suferind de o boală asemănătoare.
Povestea începuturilor spitalelor în lume și moștenirea Sfântului Vasile cel Mare
În antichitate, vechii greci se ocupau de îngrijirea bătrânilor în „geroniae”, dar nu aveau spitale propriu-zise. Astăzi, Dan Negru ne amintește că originile spitalelor sunt strâns legate de mila creștină. Primele spitale au apărut în era creștină ca anexe ale mănăstirilor și au fost inspirate de ideea creștină că un om care suferă este un frate care trebuie ajutat.
Sărbătoarea de astăzi aduce în prim-plan pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei trei ierarhi sărbătoriți azi, și care a fost primul ctitor de spitale din lume. Dan Negru ne invită să descoperim mai multe detalii despre acest om remarcabil și despre istoria impresionantă a spitalelor într-un text deosebit de interesant.
Iată ce scrie Dan Negru pe pagina sa de Facebook:
„Fondatorul primelor spitale din lume e sărbătorit azi!
Spitalele au apărut datorită valorilor creștine! Grecii,romanii sau egiptenii, „barosanii” care au cucerit lumea până atunci, NU aveau spitale. În antichitate,bolnavii și infirmii erau transportați în piețele publice ca să primească sfaturi de la trecătorii care au suferit ei înșiși sau au văzut pe alții suferind de o boală asemănătoare. Vechii grecii în “geroniae” îngrijeau bătrânii pe cheltuiala statului. Dar nu aveau spitale.Spitalele sunt inspirate din mila creștină!
Primele spitale au aparut in era creștină ca anexe ale mănăstirilor și ca urmare a ideii creștine că un om care suferă este un frate care trebuie ajutat !
Sfantul Vasile cel Mare e unul din cei trei ierarhi sarbatoriți azi.
A fost primul ctitor de spitale din lume.”