Într-o postare pe blogul său, celebra actriță și prezentatoare TV Dana Rogoz și-a exprimat revolta și indignarea față de valul de critici pe care l-a primit Eva Măruță, fiica celebrului cuplu de prezentatori TV, Cătălin Măruță și Andra, pentru interpretarea sa din filmul „Tati part-time”. Comedia a avut-o pe Eva Măruță în rolul principal, alături de Alex Bogdan, și a cunoscut un mare succes încă din prima săptămână de la debut, atingând cote impresionante în materie de vânzări. Cu toate acestea, debutul micuței Eva, care are doar 8 ani, în lumea cinematografiei, a fost umbrit de numeroase critici și comentarii negative din partea unor internauți.
Dana Rogoz în apărarea Evei Măruță: Lupta pentru respectul și siguranța copiilor celebrităților în mediul online
Dana Rogoz, cunoscută pentru cariera sa în industria artistică și pentru apărarea drepturilor copiilor, a sărit în apărarea Evei Măruță și a făcut apel la responsabilitate și respect în mediul online. Actrița a mărturisit că este revoltată de comentariile pe care unii oameni le lasă în mediul online la adresa Evei, un copil care și-a îndeplinit visul și a debutat pe scenă la vârsta de doar 8 ani.
În postarea sa, Dana Rogoz a subliniat că este inacceptabil să se înjure sau să se critice un copil pe internet, în timp ce oamenii se folosesc de libertatea de exprimare. Ea și-a amintit propriile experiențe din copilărie, când a urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 3 ani și a devenit cunoscută în rolul „Abramburica” la vârsta de 9 ani. De-a lungul carierei sale, Dana Rogoz a lucrat cu actori extraordinari, cu părinți care erau și ei artiști remarcabili. Astfel, ea a subliniat că există presiuni și prejudecăți la adresa copiilor care cresc în familii de artiști celebri și că acești copii se confruntă cu etichetele legate de părinții lor indiferent de domeniul în care decid să profeseze.
Actrița a condamnat vehement criticile adresate copiilor și a considerat că a înjura un copil pe contul administrat de părinții săi, fără nicio jenă și cu sentimentul că acest lucru este justificat, reprezintă un exemplu clar al limitei depășite în dialogul din mediul online. Ea a pledat pentru o schimbare în atitudinea oamenilor și a subliniat că este nevoie de mai multă responsabilitate și respect față de copiii care sunt expuși publicului datorită statutului părinților lor celebri.
În concluzie, postarea lui Dana Rogoz a stârnit o dezbatere aprinsă în mediul online cu privire la modul în care copiii celebrităților sunt tratați și criticați în spațiul virtual. Acest incident a reamintit importanța protejării copiilor de expunerea la critici dure și a ridicat întrebări cu privire la limitele libertății de exprimare în mediul online. Revolta și apărarea Evei Măruță au adus în prim-plan o problemă actuală și sensibilă privind siguranța și bunăstarea copiilor în era digitală.
Dana Rogoz:
„Să te apuci sa înjuri un copil pe internet, în timp ce fluturi steagul libertății de exprimare, este pur și simplu grețos. Am urcat pe scenă de la vârsta de 3 ani. Am devenit Abramburica la vârsta de 9 ani, adică exact vârsta pe care o are acum unul dintre copiii mei. De foarte mult ori în copilăria mea am fost întrebată ‘ce sunt părinții?’, de către alți adulți, probabil părinti la rândul lor, care porneau de la premiza că sigur vreunul dintre părinții mei e cel puțin actor, regizor sau mare producător de televiziune. Ei bine, dezamăgirea se așternea imediat pe fața lor când le răspundeam că nu, părinții mei sunt ingineri chimiști.
Ba unii chiar insistau cu ‘nu se poate, atunci altcineva în familie…?’, Nu, absolut nimeni din familia mea nu a mai avut vreodată legătură cu domeniul artistic. Dar în același timp, de-a lungul celor 35 de ani de când sunt în fața publicului, am lucrat cu actori extraordinari, ai căror părinti erau artiști extraordinari. Sunt convinsă că și ei au avut de suferit pe subiectul ăsta și au învățat, de nevoie, să treacă peste bârfele din culise. Concluzia e că unii oameni triști, nemulțumiți de viețile lor, te vor judeca oricum, indiferent de cât de performant ajungi să fii într-un domeniu și indiferent de istoricul pe care îl ai.
Adevărul e ca ei vor crește cu eticheta băiatu lui..’ și fata lui…’ indiferent de domeniul în care vor profesa. Ca alegi să îi arăți sau nu în spațiul public, că îi ții cu spatele în social media sau când faci postări comerciale, ei tot vor fi – mai ales pentru cei cu care vor intra inevitabil într-o competiție în viata lor – ‘copiii lui..’. E o etichetă cu care s-au născut, într-o țară care are plăcerea și priciperea fantastică de a eticheta, de a judeca, de a trage concluzii, de a analiza fara niciun fond la bază. (…) Dar să înjuri un copil pe contul administrat de părintii lui, fără nicio jenă, ba chiar considerându-te îndreptățit, mi se pare ca e exemplul cel mai clar că mai rău de atât nu se poate ajunge în dialogul din social media”