În cadrul evenimentului MoonShotX de miercuri seară, campionul olimpic la 200 de metri liber, David Popovici, și-a prezentat planurile ambițioase pentru perioada post-retragere din activitatea sportivă, demonstrând că are în vedere nu doar continuarea influenței sale în sport, ci și implicarea în domenii sociale de mare importanță. Cu o claritate remarcabilă și o viziune bine definită, Popovici a subliniat că după încheierea carierei sale sportive intenționează să se dedice unor proiecte menite să adreseze probleme critice din societatea românească.
Citește și: David Popovici împlinește astăzi 20 de ani: Fenomenul înotului românesc care cucerește lumea
David Popovici a anunțat că după retragere va deschide un centru de dezintoxicare și un bazin dedicat educației copiilor în înot
Printre prioritățile sale se numără înființarea unui centru de dezintoxicare, un domeniu pe care îl consideră subdezvoltat în România. „Sunt două businessuri pe care aş vrea să le fac după ce mă retrag: Mi-ar plăcea să existe la noi în ţară, nu ştiu cât e de posibil să vină din domeniul privat toate fondurile, e nevoie şi de ajutorul statului, un centru de dezintoxicare real, pentru că nu avem un centru şi un program real, pentru cei cu adicţii grele sau uşoare, fie că e vorba de jocuri de noroc, băutură, droguri”, a declarat campionul. El a evidențiat că această inițiativă nu este doar o simplă idee de afacere, ci o necesitate stringentă în România, unde multe persoane afectate de diverse dependențe sunt nevoite să caute tratament în afara țării. „Mi-ar plăcea să mă ocup de aşa ceva, să ajut, e foarte important, nu se vorbeşte mai deloc la noi în ţară, şi sunt foarte mulţi oameni afectaţi. Cei mai mulţi pleacă din ţară pentru astfel de dependenţe, pentru că sunt centre mai bune în Europa, dar nu toată lumea are fonduri”, a adăugat el, subliniind importanța unei astfel de inițiative, potrivit Știrile ProTV.
Alături de această preocupare pentru sănătatea publică, David Popovici își propune să combată o altă problemă majoră: înecarea copiilor în apele mării sau la ștranduri. În acest sens, sportivul intenționează să creeze un bazin propriu de înot, unde să-i învețe pe cei mici să înoate și să fie în siguranță atunci când sunt în preajma apei. „Şi mi-aş mai dori să avem cât mai puţini copii înecaţi la mare în fiecare an. Mi-ar plăcea să am bazinul meu, fundaţia mea, să învăţ copiii să înoate, să ştie să nu se înece, să se poată duce la mare, la ştrand şi părinţii să nu stea cu stresul că îi ia un val”, a spus Popovici, exprimându-și dorința de a contribui activ la educația și siguranța copiilor în apă.
De asemenea, Popovici a reflectat asupra propriei cariere și a sacrificiilor făcute pentru a ajunge în vârful sportului mondial. „Şi eu am avut un vis, am avut un plan şi eu am o echipă. Cred că fiecare dintre noi avem un vis şi ştim că nu e suficient doar să-ţi doreşti”, a mărturisit el, remarcând că, în ciuda talentului său, a înțeles de la o vârstă fragedă că succesul necesită muncă asiduă. „De mic, mulţi au remarcat talentul pe care îl aveam. Dar mi-am dat seama repede că trebuie să muncesc, să muncesc mai mult decât alţii”, a explicat Popovici, reflectând asupra parcursului său impresionant în sport.
Pe lângă recunoașterea contribuțiilor sale personale, Popovici a accentuat cât de mult au contat oamenii din jurul său în drumul către succes. „Mă consider unul dintre cei norocoşi, am avut alături de mine familie, prieteni, colegi, parteneri, colaboratori. Ei m-au ajutat să ajung omul care sunt şi de care sunt destul de mândru”, a adăugat el cu sinceritate.
Totodată, campionul a împărtășit o dilemă personală, întrebându-se uneori dacă toate sacrificiile făcute pentru a ajunge în vârf au meritat. „Întrebarea pe care mi-o pun şi al cărei răspuns încerc să-l găsesc este dacă a meritat tot efortul să ajung unde sunt”, a spus Popovici. În ciuda acestei întrebări, el a ajuns la concluzia că eforturile sale au fost justificate, subliniind că succesul său a fost posibil nu doar prin talent, ci și prin sprijinul constant al celor apropiați. „Din nou, nu contează cât de talentat eşti, nu ai cum să reuşeşti fără oamenii potriviţi, fără sprijin”, a afirmat campionul, recunoscând rolul echipei sale în succesul său.
Într-o notă mai personală, Popovici a vorbit și despre cum notorietatea i-a afectat viața cotidiană. „Dacă ar fi ceva ce mi-aş dori şi eu, dar învăţ să mă adaptez la noua mea viaţă, ar fi să mă plimb prin parc sau pe stradă”, a spus el, subliniind că, deși nu este „agasat”, uneori atenția publicului devine obositoare. „Nu sunt agasat, să fie clar, dar uneori când vin 100-200 de oameni la tine şi îţi cer poze sau autografe, e obositor”, a explicat campionul. Totuși, el a învățat recent să gestioneze aceste situații, refuzând politețea constantă de a se opri pentru fiecare cerere de autograf. „De abia două-trei săptămâni am învăţat că pot să refuz, eram stresat să nu creadă lumea că sunt arogant, nesimţit, dar reacţia a fost: ok…aşa că mi s-a luat o piatră de pe inimă”, a mărturisit Popovici, subliniind că provocările reale rămân cele pe care le-a menționat anterior – combaterea dependențelor și prevenirea înecurilor.
Prin aceste declarații, David Popovici a demonstrat o maturitate remarcabilă și o conștiință socială deosebită, cu planuri care depășesc granițele carierei sale sportive și care reflectă dorința sa de a aduce o schimbare pozitivă în societatea românească.