Într-o întorsătură de evenimente tragică și tulburătoare, publicația portalsm.ro a adus în atenția cititorilor o poveste cutremurătoare din județul Satu Mare. Un preot respectat și iubit în comunitatea sa a devenit involuntar protagonistul unei tragedii cu repercusiuni de neimaginat. Conform relatării, preotul Ioan Panusciac a fost victima unei erori grave din partea unui spital local, care l-a confundat cu o altă persoană decedată. Această confuzie tragică a dus la îngroparea sa de către o altă familie, adăugând o dimensiune de suferință și nedreptate într-o poveste deja marcată de durere și disperare.
Preot din Satu Mare exhumat şi înmormântat din nou. Spitalul din Carei l-a predat altei familii, l-a confundat cu o femeie
Potrivit portalsm.ro, preotul Ioan Panusciac a fost internat cu diagnosticul de Sars-Cov-2, în perioada pandemiei, la Spitalul Municipal din Care unde a decedat, ulterior. Familia a fost contactată pentru recunoașterea cadavrului, însă la predare s-a constatat că li s-a remis corpul unei femei, iar preotul a fost deja îngropat de familia femeii. Greșeala a fost recunoscută de personalul spitalului, iar în urma anchetei interne s-a stabilit că aceasta a fost rezultatul neglijenței unei angajate care a confundat cadavrele.
Angajata care a încurcat trupurile le-a spus judecătorilor că motivul pentru care a făcut această greșeală a fost acela că a avut o zi grea, precizând că regretă cele întâmplate. Familia a dat în judecată Spitalul Municipal din Carei și pe angajata vinovată, iar acum aceștia trebuie să plătească daune morale de 15.000 de lei, câte 5.000 de lei pentru fiecare dintre membrii familiei preotului.
Cum s-a întâmplat totul
Incidentul nefericit a avut loc în perioada pandemiei. Preotul avea simptome de răceală, astfel că s-a prezentat la medicul de familie, care a constatat că ar exista un început de pneumonie cu probleme de respiraţie şi saturaţia scăzută a oxigenului din corp, motiv pentru care a solicitat ambulanţa, în contextul exploziei cazurilor de îmbolnăvire cu virusul Sars-Cov-2.
Ulterior, preotul a fost internat la Secţia de Contagioase din municipiul Satu Mare, iar după câteva ore a fost transferat cu ambulanţa la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, deoarece suferea de insuficienţă respiratorie, unde a şi rămas până în ziua următoare, respectiv până în data de 5 septembrie 2020.
La sosirea rezultatul testului efectuat pentru depistarea infecţiei cu Sars-Cov-2, acesta a fost depistat pozitiv, motiv pentru care a fost transferat la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Municipal Carei, unde a rămas internat din 5 până în 14 septembrie 2020, când acesta a decedat. În tot acest timp, familia preotului decedat nu a fost lăsată să vorbească nici măcar telefonic cu acesta. Ei spun că au sunat de nenumărate ori la Spitalul Municipal Carei, solicitând informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia, de fiecare dată primind răspuns că preotul este mai bine, însă are probleme de respiraţie.
Aceștia au solicitat de fiecare dată să poată vorbi telefonic cu el sau măcar să le audă vocea pentru a-l încuraja şi a-i spune că îi sunt alături în acele momente dificile, însă, de fiecare dată li s-a promis că vor vorbi cu el. În data de 12 septembrie, starea de sănătate a preotului s-a înrăutăţit, urmând să fie intubat. Și atunci, familia a cerut să vorbească cu el telefonic, însă fără succes. În final, după două zile, familia a fost contactată telefonic de personalul medical care i-a anunțat că acesta a decedat.
Citește și: Cutremur în România, într-o zonă neobișnuită: Activitate seismică intensă în ultimele ore!
Familia se afla în izolare la domiciliu în momentul în care preotul a decedat, astfel au amânat recunoașterea trupului acestuia. Așadar, la câteva zile după decesul acestuia, atunci când familia a mers să ridice corpul, au observat că este corpul unei femei, refuzând să îl ridice, și, aflând, totodată, că preotul a fost înmormântat deja de o altă familie.
Familia a dat în judecată spitalul, dar și pe angajata vinovată, urmând ca acum să primească fiecare membru al familiei – soția și copiii – câte 5.000 lei drept daune morale.