Într-o dezvăluire neașteptată, fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a recunoscut într-un fragment din viitoarea sa carte de memorii că, în perioada pandemiei de COVID-19, a luat în considerare o operațiune militară maritimă împotriva Olandei, cu scopul de a obține vaccinuri esențiale pentru Regatul Unit. Această idee a apărut în martie 2021, în contextul unei crize între Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la distribuția vaccinurilor AstraZeneca, o dispută ce a amplificat tensiunile politice și comerciale de atunci. Johnson susține că a discutat posibilitatea unei intervenții militare asupra unui depozit din Leiden, Olanda, unde se aflau vaccinuri aflate la acel moment în centrul unei dispute politice.
Boris Johnson a dezvăluit că a luat în calcul invadarea Olandei pentru a obține vaccinuri în timpul pandemiei
Conform unui fragment publicat de Daily Mail și preluat de Profit, Johnson a mărturisit că a purtat discuții serioase cu înalți oficiali militari britanici, inclusiv despre organizarea unui „raid acvatic” care să permită Regatului Unit să preia controlul asupra vaccinurilor aflate în depozit. Adjunctul șefului Statului Major al armatei britanice, Doug Chalmers, a fost de părere că operațiunea ar fi „cu siguranță fezabilă”, sugerând că bărcile gonflabile ar putea fi utilizate pentru a naviga pe canalele olandeze. Cu toate acestea, Chalmers a avertizat că o astfel de misiune ar fi extrem de dificil de realizat fără a fi detectată, ceea ce ar fi pus Londra într-o situație diplomatică delicată, fiind nevoită să explice „de ce invadează efectiv un vechi aliat NATO.”
În memoriile sale, Johnson reflectează asupra planului și recunoaște absurditatea acestuia. „Bineînțeles că avea dreptate, iar în secret eram de acord cu ce gândeau toți, dar nu voiau s-o spună cu voce tare: întreaga chestie era o nebunie”, scrie fostul premier, subliniind că, în ciuda unor considerente strategice, planul era lipsit de sens.
Citește și: Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian al IDF asupra sediului din Beirut
În acea perioadă, Marea Britanie și Uniunea Europeană traversau o perioadă de tensiuni intense legate de achiziția și distribuția vaccinurilor anti-COVID, iar episodul evocat de Johnson demonstrează cum presiunile pandemice ar fi putut genera soluții extreme, chiar și între parteneri internaționali tradiționali.
