Mihail Hodorkovski, fost cel mai bogat om din Rusia și lider al opoziției ruse, a declarat recent că Mircea Geoană, candidat la președinția României și actual numărul doi în cadrul NATO, are legături indirecte cu Vladimir Putin prin intermediul unor asociați din campania sa. Aceste afirmații, apărute pe contul său de X și pe pagina oficială a organizației sale, Khodorkovsky Communications Center, ar trebui, în opinia sa, să fie luate în considerare de alegătorii români la viitoarele alegeri prezidențiale, relatează stirileprotv.ro.
Citește și: România va avea oficial Ziua de Curățenie Națională! Află când și cum va fi marcată această inițiativă
Hodorkovski a avertizat românii despre conexiunile suspecte ale campaniei lui Mircea Geoană cu Rusia
„Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Totuși, partenerul de afaceri al consilierului său are legături directe cu Kremlinul”, a scris Hodorkovski pe contul său de X. El a atras atenția asupra legăturilor dintre Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6 și șef de campanie al lui Geoană, și Alexey Kozlov, un propagandist pro-Kremlin decorat pentru servicii aduse Rusiei.
Mircea Geoana, NATO's No. 2, is running for Romanian president and criticizes Putin
— Mikhail Khodorkovsky (@khodorkovsky_en) October 1, 2024
Yet his aide's Russian business partner has direct ties to Kremlin
Disturbing contradictions brought to life by the @dossier_center pic.twitter.com/cOwtoyMpBo
Aceste dezvăluiri vin în urma unei anchete publicate de Centrul Dossier, în colaborare cu mai multe organizații internaționale de jurnalism de investigație. „Ultrapatriot și om din dosarul penal al lui Putin. Ce leagă sediul de campanie al candidatului român la președinție de Kremlin?”, este titlul investigației, care scoate la lumină legăturile lui Kozlov cu campania lui Geoană.
Hodorkovski a subliniat importanța acestor conexiuni și a criticat NATO pentru lipsa de reacție în acest sens. „Este destul de șocant faptul că NATO ar trece cu vederea lucruri de genul acesta atunci când desemnează oameni în funcții atât de importante. Și votanții români ar trebui să țină cont de acest lucru când își vor vota președintele luna viitoare”, a afirmat Hodorkovski pe pagina oficială a organizației sale.
De asemenea, investigația relevă că Kozlov, cunoscut și sub pseudonimul Alex Krepchinsky, a fost activ în Ucraina, culegând informații despre activiști anti-Putin, ulterior atacați de agenți ai Moscovei. Un expert NATO anonim citat în raport a precizat că parteneriatul dintre Mănescu și Kozlov ar fi trebuit declarat serviciului de securitate al Alianței, însă Geoană nu a făcut acest lucru. „Un expert în procedurile NATO a declarat pentru Centrul Dossier că parteneriatul lui Mănescu cu Kozlov a fost suficient de substanţial încât Geoană să fie obligat să-l declare serviciului de securitate internă al Alianţei. Dar nu a făcut niciodată o astfel de dezvăluire”, a mai scris Hodorkovski.
Mircea Geoană a răspuns acestor acuzații, afirmând că nu era la curent cu legăturile dintre Mănescu și Kozlov și că nu a primit finanțare din surse suspecte. „Geoană a susținut că nu știa despre relațiile de afaceri ale lui Mănescu, iar campania sa nu a primit fonduri din afaceri suspecte. El s-a distanţat de Mănescu, declarând că nu a mai fost implicat în campania sa de cinci luni”, a adăugat Hodorkovski.
Aceste dezvăluiri au reactivat controversele mai vechi legate de vizitele secrete ale lui Geoană la Moscova, din 2009, în timpul unei alte campanii prezidențiale. „S-ar putea crede că Geoană a fost neplăcut surprins să audă despre aceste legături cu Rusia, date fiind declarațiile sale publice din 2022. Însă, în 2009, el s-a confruntat cu critici pentru vizitele secrete la Moscova în timpul unei campanii prezidenţiale anterioare. Ambasadorul SUA de atunci a declarat: ‘Geoană era întotdeauna pregătită să vorbească cu rușii’”, se arată în continuare în raportul Centrului Dossier.
Citește și: Marcel Ciolacu: „Statul român modern nu ar fi existat fără evrei”
Mihail Hodorkovski, în vârstă de 61 de ani, trăiește de mai mulți ani la Londra, unde susține numeroase inițiative ale opoziției ruse, fiind un critic vocal al regimului Putin. După ce în 2003 a fost încarcerat, averea sa, estimată la 15 miliarde de dolari, l-a plasat în fruntea celor mai bogați oameni din Rusia, fiind considerat unul dintre cei mai mari opozanți ai regimului de la Kremlin.