Pe pagina de Facebook „Adevăr vs. Minciună,” a fost postat cu câțiva ani în urmă un mesaj profund care dezvăluie o perspectivă detaliată asupra caracterului pastorului Romu Mocan, decedat în 28 ianuarie 2024, și a impactului său în Comunitatea Penticostală din România. Cu o carieră de patru decenii în calitate de secretar al acestei comunități religioase din România, Romu Mocan a fost subiectul unor controverse și dezbateri aprinse în ultimul timp. Mesajul explorează în detaliu aspectele critice legate de conducerea și influența acestui lider religios, aducând în prim-plan similitudinile dintre el și personajul biblic Balaam.
În Culisele Întunecate: Pastorul Romu Mocan și Adevărul Ascuns
Autorul mesajului susține că, în mod predominant, Romu Mocan a fost motivat de interese financiare și că a avut un impact negativ asupra moralității și spiritualității Bisericii Penticostale din România. Textul analizează în profunzime aceste aspecte și oferă exemple specifice pentru a ilustra punctele sale de vedere. De asemenea, autorul atrage atenția asupra faptului că pastorul Romu Mocan a fost implicat în promovarea unei doctrine care a îndepărtat comunitatea de valorile spirituale și de învățăturile biblice.
Similitudinile dintre pastorul Romu Mocan și Balaam, personajul biblic, sunt aduse în discuție ca o temă centrală a mesajului. Se argumentează că amândoi au fost motivați de interesul material și au avut consecințe negative pentru credința și moralitatea celor din jur. Autorul subliniază că Balaam a fost un ghicitor care a lucrat cu diavolul înainte de a se converti, iar Romu Mocan, în tinerețe, a fost considerat o persoană necunoscută și nepregătită pentru slujirea religioasă.
Textul abordează și aspecte legate de conducerea financiară a pastorului Romu Mocan, susținând că acesta a profitat de pe urma săracilor, văduvelor și orfanilor pentru a-și asigura un trai luxos pentru familia sa. Autorul aduce în discuție și acuzații de corupție și manipulare financiară în cadrul Comunității Penticostale, subliniind că aceste acțiuni au avut un impact profund asupra comunității și a credincioșilor săi.
În concluzie, acest mesaj postat pe pagina de Facebook „Adevăr vs. Minciună” aduce în discuție aspecte sensibile legate de conducerea pastorului Romu Mocan și de influența pe care a avut-o asupra Comunității Penticostale din România. Textul oferă o perspectivă detaliată asupra problemelor ridicate și subliniază importanța unei analize critice asupra conducerii și impactului liderilor religioși în comunitatea Penticostală.
Iată întregul text postat pe pagina de Facebook „Adevăr vs Minciună”:
„La revedere, Balaam…
Cu ocazia pensionării celui mai „iubit şi nepreţuit” dintre secretarii Comunităţii Penticostale din România – Romu Mocan, dorim să îi aducem un „omagiu” celui mai feroce „cămătar” penticostal pe care l-a cunoscut România.
Pentru cei care nu îl cunosc bine pe cel mai „iubit şi nepreţuit cămătar” penticostal Român din toate timpurile – Romu Mocan, acest pamflet produce o aşa zisă defăimare acestui om aflat în slujba lui însuşi, deoarece conştiinţa slabă a celor mai mulţi creştini penticostali produce raţionamente limitate cocnitiv.
Asemănările dintre cel mai mare vrăjitor al Scripturii – Balaam, şi cel mai mare „cămătar” penticostal contemporan – Romu Mocan, sunt izbitoare. Privite în lumina Scripturii, putem observa următoarele similitudini:
În anii lui de formare, Balaam a fost un ghicitor care lucra cu diavolul. Nu se cunosc detalii despre convertirea lui, dar într-o zi el l-a cunoscut pe Dumnezeu. Descoperind credinţa în Dumnezeu, el a fost folosit de Dumnezeu ca să fie unul dintre cei mai mari profeţi ai tuturor timpurilor. Nici un profet nu a vorbit sub inspiraţie Dumnezeiască ca şi Balaam.
În anii lui de formare, Romu Mocan a fost un simplu om de la ţară, fiind catalogat de semenii lui ardeleni ca „nimeni în drum şi plin de praf”. Descoperind credinţa în Dumnezeu, el a fost folosit de Dumnezeu pentru vremea comunistă ca să predice Evanghelia. Şansa lui în viaţă s-a numit Şandru Trandafir, care din nefericire pentru poporul Domnului a adus în capitală la Institutul Teologic mai multe rebuturi sociale decât oameni de valoare!
Balaam a început în Duhul şi a sfîrşit în firea pămîntească. După ce s-a corupt iubind plata fărădelegii, a corupt şi pe alţii ca să-L supere pe Dumnezeu prin: idolatrie şi materialism. Balaam a dus poporul lui Dumnezeu – Israel în rătăcire (Iuda 11b „fiind motivaţi de câştig (material), au fost afectaţi de aceeaşi rătăcire în care a ajuns Balaam”).
„Cămătarul” Romu Mocan, a fost şi este motivat doar de câştig material, şi a dus în idolatrie şi rătăcire poporul Domnului.
Balaam reprezintă un atac împotriva suveranităţii lui Dumnezeu (Iuda 11b, Num. 23:16-24). Balaam a vrut ca Edom să fie poporul ales, nu Israel.
Prin activitatea multilateral – dezvoltată, „cămătarul” Romu Mocan reprezintă un atac împotriva suveranităţii lui Dumnezeu. El l-a înlocuit pe Dumnezeul Scripturii cu Mamona.
Balaam a învăţat iubirea de bani, şi în final i-a adus moartea: dacă nu a putut să blesteme poporul Domnului, atunci l-a corupt prin adulter, idolatrie şi bani.
„Cămătarul” Romu Mocan a procedat la fel de pervers ca Balaam. În loc să înveţe carte şi să fie premiat cu un „Nobel” în teologie ca să-şi câştige cinstit existenţa, a corupt poporul Domului prin „câştig mârşav” – de la văduve, orfani, nevoiaşi şi prostime…
Imoralitatea lui Balaam a făcut apel la firea pămîntească; l-a corupt pe Israel înstrăinându-l de mîntuirea oferită de Dumnezeu.
Imoralitatea celui mai iubit „cămătar” dintre penticostali – Romu Mocan a promovat doctrina firii pământeşi înstrăinând poporul Domnului de revelaţie.
Balaam s-a păstorit pe el însuşi – a iubit mai mult banii şi faima decât asculatrea.
„Păstorul neruşinat” – Romu Mocan, a avut ca obiectiv în activitatea penticostală să se ospăteze fără ruşine şi să se îndoape cu mâncare. El a pretins răsplată financiară pentru predicile lui, iar scopul lui a fost să trăiască bine din Evanghelie (Rom. 16:17-18 „Fraţilor, vă îndemn să fiţi atenţi la cei care produc dezbinări. Prin controversele legate de învăţătura pe care aţi primit-o, ei demonstrează că sunt împotriva acesteia. Să vă depărtaţi de aceşti oameni, pentru că ei nu-L slujesc pe Domnul nostru Cristos, ci doresc să-şi satisfacă propriile lor dorinţe; şi folosind un limbaj diplomat, îi înşeală pe cei naivi…”).
Balaam a făcut promisiuni deşarte lui Balac pentru bani şi faimă.
„Cămătarul penticostal” – Romu Mocan este caracterizat de Scriptură ca fiind un „nor fără apă” care îi înşeală pe cei creduli. El a făcut promisiuni deşarte penticostalilor care aşteptau ploaia binecuvântată a lui Dumnezeu, dar în loc de binecuvântare a venit uscăciunea firii pământeşti prin promisiunile deşarte şi mincinoase pe care le-a promovat de-a lungul carierei de secretar penticostal. El este caracterizat ca fiind un „nor fără apă”, deoarece a ascuns soarele care aduce speranţă şi neprihănire. L-a ascuns pe Isus Cristos – Soarele neprihănirii şi s-a promovat pe sine însuşi!
Balaam s-a reîntors la locul său – ca şi Iuda. S-a întors la locul unde îi era inima. S-a întors la viaţa de păcat, la viaţa animalică şi la moarte eternă.
Romu Mocan s-a întors ca şi Balaam la firea pământească neregenerată. Doreşte să mai rămână în funcţie încă 20 de ani dacă se poate, ca să mai ducă o viaţă privilegiată, să mai profite de resursele financiare ale săracilor, văduvelor şi amărâţilor, să mai ducă o viaţă cuvioasă de lux pe care i-o oferă funcţia de secretar, să mai ordineze nişte aspiranţi la funcii bisericeşti pentru că de aici vin cele mai mari sume date în numele Domnului, şi să le aigure copiilor săi o viaţă „binecuvântată”.
Poate unii dintre dvs. spuneţi că acest pamflet nu demască nici o faptă urâtă/nebiblică săvârşită de secretarul multirateral dezvoltat. Pe lângă multele voci care pot depune mărturie că aceasta este adevărata lui natură animalică (ca un taur din Basan), există o mărturie care demască începuturile cămătare ale acestui apostat penticostal din Basan.
Povestea începe prin anul 1992, când Romu Mocan era un tânăr absolvent al Institutului Teologic Penticostal. Primise ordinarea în biserica care l-a trimis la teologie, dar inima lui era lipită de funcţiile de conducere din cadrul Cultului. Într-o zi, rectorul Institutului Teologic Penticostal şi vicepreşedinte al Cultului Penticostal – Trandafir Şandru, i-a propus secretarei Cultului de la acea vreme – fosta Rahela Mocan, să accepte o bursă pentru studii la Wiesbaden. Cum veştile circulă foarte repede în rândul penticostalilor – şi în special când pot să facă rău, tânărul aspirant Romu Mocan s-a gândit că este mai indicat să beneficieze de această bursă fiica lui. Aşa că s-a prezentat la vicepreşedintele Cultului – Trandafir Şandru (după modelul diavolului), şi i-a sugerat să primească din partea lui o sumă de bani în numele Domnului pentru hrana studenţilor. Nevând suficiente fonduri pentru hrana studenţilor, Trandafir Şandru a primit cu bucurie acest ajutor. După câteva zile, „cămătarul” Romu Mocan a trimis un intermediar la Trandafir Şandru care i-a sugerat acestuia că ar bine să îl răsplătească pe binefăcătorul Institutului Teologic cu bursa la Wiesbaden care venise pe adresa Cultului. Aşa se face că în loc să plece la studii fosta secretară a Cultului Penticotal – Rahela Mocan, a plecat fiica noului „cămătar” Romu Mocan. La acea vreme, Trandafir Şandru a înţeles „cămătăria” acestui apostat, i-a spus secretarei că îi pare rău că şi-a încălcat promisiunea, dar a fost forţat de împrejurări să procedeze în acel mod. Aşa se face că „filantropul cămătar” – Romu Mocan, a cumpărat o bursă la Wiesbaden pentru fiica lui cu banii Domnului. Această poveste poate fi susţinută de pastorul Dr. în teologie, Ghiţă Mocan din Oradeea – fostul soţ al secretarei Cultului Penticostal, Rahela Mocan.
De atunci – din anul 1992 şi până în prezent, „filantropul cămătar” – Romu Mocan a strâns bani de pe urma văduvelor, orfanilor şi necăjiţilor, ca să trăiască o viaţă îmbelşugată împreună cu familia lui. Astfel copiii lui au beneficiat de burse în străinătate, case, maşini şi bani în conturi.
La încheierea mandatului fructuos de secretar – cam 40 de ani, „iubitul şi nepreţuitul cămătar” penticostal Românt din toate timpurile – Romu Mocan, lasă Biserica Domnului în ruină spirituală.
Drum bun, Balaam. Drum bun…”
adevarul
31 ianuarie 2024 at 17:47
Sunteți lipsiți de orice rușine și etică jurnalistă. Jurnalismul nu se face prin preluare fără pic de discernământ a unor postări de pe Facebook. Nu aveți nici o dovadă privind afirmațiile repetate aici, nefiind decât niște bârfitori și mincinoși. Romu Mocan nu a împrumutat niciodată cu camăta, nu a fost un ghicitor. Iar cât despre ruina spirituală lăsată în urma sa, ce dovezi aveți? Comparați vorbele unui postaci anonim cu cele a aproape 50 de păstori care au participat la funeraliile sale și i-au recunoscut munca să sârguincioasă în câmpul Domnului.
Redacția
31 ianuarie 2024 at 18:18
Noi doar am preluat o informatie publica, nu ne apartine textul.