Connect with us

Hi, what are you looking for?

Opinii

Diana-Maria Brăgaru: 25 de motive întemeiate pentru care se cere public demiterea lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Vasile Banescu

O parte a creștinilor ortodocși care nu a urmărit în ultimii ani activitatea domnului Vasile Bănescu nu a înțeles care sunt motivele pentru care o mulțime de înalte fețe bisericești, preoți, credincioși, dar și importante asociații ortodoxe, teologi dar și scriitori, profesori și jurnaliști s-au arătat deplin nemulțumiți de prestația domnului Bănescu.

Advertisement

Derapajele lui Vasile Bănescu au fost multe, iar imaginea de ansamblu a dus inevitabil la concluzia că domnul Vasile Bănescu nu doar ca nu este capabil să își îndeplinească obligațiile de serviciu, ba chiar aduce grave prejudicii de imagine întregii Ortodoxii Române și a devenit, prin activitatea sa, un adevărat pericol pentru credibilitatea, unitatea și integritatea Bisericii Ortodoxe Române.

Advertisement

Citește și: Credincioșii Ortodocși Români îi cer Patriarhului CAPUL lui Vasile Bănescu! Semnează și tu PETIȚIA!

Pentru cei care nu cunosc amănunțit motivele pentru care se cere demiterea domnului Vasile Bănescu am alcătuit mai jos o listă cu nu mai puțin de 25 de motive în acest sens.

1. Lipsa cunoașterii aprofundate a Scripturii, a Sfintei Tradiții, a Predaniei și a scrierilor Sfinților. Interpretarea acestora într-o manieră nepotrivită, relativizând învățătura Ortodoxă.

2. Negarea puterii dumnezeiești – în pandemie, domnul Bănescu a susținut ideea linguriței de plastic, negând astfel puterea Euharistiei.

3. Promovarea ideii de „avort justificat medical”.

4. Promovarea ideii că BOR este ruptă în două tabere: „fundamentaliști” și „pro-europeni”.

5. Luarea în derâdere a unor canoane (cum ar fi cele privind fumatul) și contestarea puterii Aghesmei Mari pentru a-și justifica atacurile asupra unui membru al Sfântului Sinod.

6. Susținerea păcatului sodomiei, domnul Bănescu afirmând că binecuvântarea dată de papă cuplurilor homosexuale este „un pas pe calea toleranței”.

7. Luarea în derâdere a Sfintelor Icoane și a salutului Ortodox „Doamne-ajută!”. Domnul Bănescu consideră deranjantă atât prezența icoanelor la locul de muncă, cât și salutul creștin, care „trebuie denunțat igienic”, că și cum acesta din urmă, o rugăciune de fapt, ar fi ceva murdar, o hulă.

8. Atacurile violente, fără nicio baza teologică, fără alte motive decât motive personale a mai multor multi ierarhi foarte iubiti, ai bisericii, printre care pe PS Ignatie al Hușilor, IPS Calinic al Sucevei și Rădăuților si nu în ultimul rand, IPS Teodosie.

9. Depășirea atribuțiilor de serviciu. Domnul Bănescu și-a permis în mod repetat să își aroge dreptul de a da sfaturi și indicații dogmatice, să facă ordine în Biserică, să atace și să pună la punct Ierarhi deși nu este preot, nu este membru al Sfântului Sinod și nu are oricum aceste atribuțiuni.

10. Imixtiunea fără drept în cauze în care nu are nicio competență și niciun drept, domnul Bănescu încălcând legea penală. Afirmatiile făcute de domnul Bănescu în spatiul public în diferite cauze ii atrag răspunderea civila delictuala, fapt incompatibil cu funcția pe care o deține.

11. Asocierea și apropierea domnului Banescu cu persoane controversate, care mimeaza credinta ortodoxa, admiratori ai neobolșevismului, ai progresismul ui, ai neomarxismului, propagatori de idei și doctrine în totală contradicție cu Ortodoxia.

12. Incapacitatea domnului Bănescu de a folosi un limbaj pe înțelesul tuturor. Una dintre cerințele de bază ale postului de purtător de cuvânt este să transmită mesajele într-un limbaj lesne de înțeles pentru toată lumea. Domnul Bănescu ține cu obstinență să nu își îndeplinească această menire, folosind un limbaj plin de neologisme și termeni livrești, cuvinte de neînțeles pentru ortodoxul de rând. În acest fel, mesajele tramsmise publicului larg rămân neînțelese de mase. În acest mod, domnul Bănescu duce în ridicol Patriarhia Romana si, prin asociere, întreaga Biserică Ortodoxă Română. Pentru domnul Bănescu promovarea imaginii personale pe care vrea să o dea, de persoană erudită, este mai importantă decât comunicarea cu poporul ortodox.

13. Deși domnul Banescu nu este plătit să facă pe polițistul împotriva știrilor false din domenii în care nu are absolut nicio competență, acesta este mai interesat de a îndeplini rolul de jandarm al „poliței gândirii” decât de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu pe care este obligat, conform contractului său de muncă, să le acopere.

14. Neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Lipsa totală de reacție când Ortodoxia și simbolurile Ortodoxe sunt ridiculizate și luate în bătaie de joc de așa-zise producții artistice.

Jignirile la adresa Lui Hristos Însuși, a sfinților, a creștinilor, miștocăreala, batjocura nu au declanșat nicio reacție de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Totuși, când înalte fețe bisericești au luat o poziție fermă de condamnare fermă în public a unor asemenea acțiuni, domnul Bănescu i-a atacat pe cei care au apărat imaginea Lui Hristos, a Bisericii, a creștinului ortodox.

15. Ca purtator de cuvânt al Patriarhiei, domnul Bănescu trebuie să apere interesele Ortodocșilor, nu să facă politică. Domnul Bănescu a făcut pe dos, pentru domnia sa susținerea unui regim politic a fost și este mai importantă decât libertatea religioasă a creștinilor din Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU). Purtătorul de cuvânt al BOR îi îndemna pe românii din Ucraina (în majoritate membri ai BOU) să se resemneze în fața prigoanei, să-și abandoneze Biserica în care au fost botezați și să treacă la noua biserică creată și agreată de regimul politic aflat acum la putere.

16. Domnul Banescu crede că are aceleași atribuțiuni și drepturi ca Sfântul Sinod. Mai mult, nu cunoaște atribuțiunile pe care le are și face sugestii de „autosuspendari”, cum a fost în cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

17. Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei este orb și mut când este vorba de hulă și blasfemie publică: când Mântuitorul și Maica Sa au fost batjocoriți într-o expoziție Art Safari timp de trei luni, fapt extrem de mediatizat, domnul Bănescu nu a avut nicio reacție.

18. Dl Banescu nu își îndeplinește datoria de a-l informa corect și de a-l proteja pe Preafericitul de situații jenante, cum a fost decorarea unor reprezentanți ai Masoneriei, organizație aflată pe contrasens cu Ortodoxia.

19. Actualul purtator de cuvânt al Patriarhiei participă regulat la emisiuni TV de astrologie, desi astrologia este asimilata cu vrăjitoria în Ortodoxie. Mai mult, nu pare că face diferența între ideile New Age și dogmele Ortodoxe.

20. Repetatele jigniri aduse ortodoxului român prin afirmații precum „să te mândrești că ești român este o formă de absență a lucidității”.

21. Domnul Bănescu pune sub semnul egalității între manifestațiile LGBTQ și contramanifestatiile drept-mărturisitorilor Ortodocși. Poziția lui, asimilata BOR, a fost următoarea: „Creștinismul și Biserica evită cu discernământ ridicolul, grotescul, manifestările stridente și zgomotoase.”

22. Domnul Bănescu este convins că Ortodocșii au un calendar greșit, defect. De aceea este unul dintre cei care doresc ignorarea Sfintei Lumini care se aprinde singură la Sfântul Mormânt numai de Paștile Ortodoxe. Într-un ecumenism evident, sărbătorirea Sfintelor Paști cu catolicii din „dorința de unitate”, este considerată un „ideal dezirabil” de către Vasile Bănescu care a apreciat și că această idee vine de la „intelectuali creștini, real și onest implicați în viața Bisericii”.

Citește și: Diana-Maria Brăgaru: Inocularea fricii, o altă formă de manipulare care îngrozește și dezbină Ortodocșii

23. Vasile Bănescu, ca purtator de cuvânt al Patriarhiei a jignit milioanele de români ortodocși, fiind de părere că ”ce-i unește (este) impostura prost camuflată,/gregarismul zgomotos,/putinismul mărturisit sau nu, viguros admirat pentru autoritarism viril și gesturi ctitoricești,/antioccidentalismul analfabet și vulgar,/ignoranța funciară ca fundament indestructibil al inculturii,/populismul aurit sau nu,/șmecheria și aflarea în treabă,/parazitarea vechilor simboluri și partide, a postumității realelor personalități agățate la butonieră sau la profilul virtual,/resemnarea mioritică, deloc poetică,/cârtirea lașă,/credința ritualistă, căldicică, festivistă”.

24. Vasile Bănescu a devenit portavocea schismei, a dezbinării și a zavistiei în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, neștiind că unitatea, pacea și rugăciunea în duhul Sfinților Părinți și al Sfintei Tradiții este calea BOR.

25. Domnul Bănescu nu are public CV-ul și nici un certificat emis de

Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securității care să ateste că domnul Bănescu nu a fost un colaborator al Securității. Cu atât mai mult cu cât domnul Bănescu este ginerele lui Silviu Curticeanu, cancelarul lui Nicolae Ceaușescu și important torționar comunist.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Într-un articol publicat pe NapocaNews, Ionuț Țene analizează demisia lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Recent, Bănescu a...

Spiritualitate

Patriarhia Română a anunțat recent înlocuirea lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt, numind în locul său un preot doctor în Teologie....

Spiritualitate

Publicația ActiveNews a publicat o știre despre părintele Nicolae Tănase, fondatorul „Fundației Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” și „tatăl” a mii de copii...

Spiritualitate

Preotul Savatie Baștovoi a exprimat pe Facebook opinii critice la adresa funcției de purtător de cuvânt în Biserica Ortodoxă Română. Acesta a subliniat că...

Spiritualitate

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a anunțat că, începând de vineri, 5 iulie, noul consilier coordonator al Patriarhiei va fi Preot dr. Adrian...

Spiritualitate

Patriarhia Română a anunțat, prin intermediul Biroului de Presă, numirea Preotului Dr. Adrian Agachi în funcția de consilier coordonator al Biroului de Presă, începând...

Actualitate

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a lansat critici vehemente la adresa presei pentru lipsa de reacție în cazul unui incident petrecut...

Social

Citește și: Mara Bănică îl desființează pe Vasile Bănescu: „Demisionați! Să vă spovediți, să vă luați canon…” Advertisement Vasile Bănescu, în calitatea sa de...