Da, titlul este pus ca să vă șocheze. Să vă intrige. Intenționat
Nivelul de analfabetism funcțional atinge zilnic noi culmi. Omul contemporan se întrece cu sine însuși și se depășește în prostie de la o zi la alta. Și cum treaba unui jurnalist este și să ia pulsul cetății, din când în când îl iau și eu, în încercarea de a vedea dacă societatea aceasta, din care facem cu toții parte, mai mișcă sau a întrat definitiv în moarte cerebrală.
Iar semnele nu sunt deloc îmbucurătoare!
Întâi spre hazul (și apoi spre întristarea mea) am constatat că o bună parte dintre conaționalii mei nu știu încă pe ce lume trăiesc. Nu știu nici măcar în ce sistem social își duc zilele. Plutesc așa, într-o autosuficiență personală ridicată la rangul de auto-adulare, de mai mare dragul.
Citește și: Diana-Maria Brăgaru: Falsa superioritate a Inteligenței Artificiale, noua metodă de lobotomizare în masă
Cât pe ce să-mi sară ochelarii de pe nas de uimire când am citit, mai întâi râzând, apoi întristându-mă ca în final să mă apuce efectiv groaza, opinii potrivit cărora statul ar trebui să reglementeze prețul abonamentului de Facebook fără reclame!
Argumentul adus în sprijinul unei asemenea cereri?!
Țineți-vă bine! Păi dacă statul poate reglementa prețul la energie și combustibil, înseamnă că statul poate reglementa și prețurile serviciilor Meta.
În mintea unor oameni totul este înțepenit într-o bulă a lipsei celor mai elementare cunoștințe privind lucruri banale, precum ce este statul, ce rol are un guvern, ce înseamnă resurse, servicii și produse de importanță strategică națională.
Așa cum pentru unii nu există sensul figurat al unor cuvinte sau expresii ci numai sens propriu, pentru alții nu există decât un singur fel de firme / companii – acelea pe care statul le poate controla după cum vrea el. Inclusiv în capitalism. O inepție care rivalizează în enormitate ei cu Casa Poporului!
Este absolut halucinant să constați că la 34 de ani de la căderea comunismului, oamenii nu știu ce înseamnă o societate privată. Nici ce înseamnă o societate privată de utilitate publică.
Acești oameni au drept de vot, dar ei nu concep idea de neimixtiune a statului în sectorul privat care oferă servicii neesențiale. Pentru ei entitate publică = entitate controlabilă de stat, pentru că dacă există cuvântul „publică” și o firmă oarecare devine instituție publică, deci supusă controlului deplin al statului.
Entitatea publică nu este pentru ei nicidecum o firmă listată la o bursa de valori. Dacă îi întrebi, nu știu nici ce este bursa de valori.
Citește și: Diana-Maria Brăgaru: Falsa superioritate a Inteligenței Artificiale, noua metodă de lobotomizare în masă
Nivelul de cultură civică și economică al cetățeanului român devenit cetățean european a ajuns atât de scăzut, că nu m-aș mira ca mâine să se nască o mișcare a unor persoane responsabile, care să ceară și intervenția statului în prețul abonamentelor de Netflix și Pornhub. Pentru că și ele oferă, precum Facebook, niște servicii fără de care economiile naționale s-ar bloca, nu?!
În fond, realitatea imediată bate orice scenariu SF, la cum ne pune clasa politică pe toți să stăm capră, la ce votează majoritatea analfabetă funcțional de atâtea decenii, ar trebui măcar să învățăm de la profesioniști cum să ne prefacem că ne și place!