Poșta Română își închide oficiile pentru că managerii puși în funcții pe criterii politice de către statul defect și incompetent sunt convinși că românii nu mai au nevoie de servicii poștale.
Au trecut vreo douăzeci de ani de când se tot vorbește despre privatizarea Poștei Române. Statul Român ar fi putut lesne să o facă profitabilă. Însă, cum s-a întâmplat cu toate întreprinderile administrate de stat, acest lucru nu s-a întâmplat. Statul Român ar fi putut face investițiile necesare pentru a o face lider național de servicii poștale și de curierat. Când societățile private investeau masiv în flote întregi și automatizaseră procedeele de comandă, Poșta Română nu era nici măcar informatizată și începuse să vândă hârtie igienică, detergenți și prezervative. În timpul în care curierii erau deja dotați cu tablete, Oficiile poștale aveau PC-uri luate la mâna a șaptea și operau pe un program care mai mult era blocat decât funcționa.
Așadar statul s-a dovedit încă o dată, impotent. Poșta Română a rămas o instituție suspendată în timp. Nicio guvernare nu i-a văzut potențialul, toate au fost oarbe. Toate au avut „grijă” ca Poșta să „beneficieze” de manageri puși în funcții pe criterii politice, incapabili să administreze și o afacere mică, darămite o companie națională.
De exemplu, în 2019, directorul general al Poștei Române era un… avocat!
Directorul general al Poștei Române pus în funcție acum cinci ani, Horia Grigorescu, este de profesie avocat, specializat în domeniul disputelor fiscale, comerciale, dar și în domeniul litigiilor de achiziții publice și insolvență. De ce să pui în fruntea unei firme pe care susții că vrei să o salvezi un avocat specializat în insolvență?! Nu cumva pentru că scopul e să o falimentezi, nu să aduci bani la buget de la ea?!
Apariția firmelor private de curierat nu i-a impulsionat nici pe cei de la conducerea țării, nici pe șefii poștei. Nici după ce firmele private de curierat au început să aibă cifre de afaceri și profituri de milioane de euro, statul Român nu și-a pus întrebarea de ce mediul privat poate face un purcoi de bani și el nu.
Cu toate că la un moment dat, în 2016, compania națională înregistra profituri de 10 milioane și jumatate de lei, cumva pare-se că lucrurile au luat-o la vale.
Iar ieri, Valentin Ștefan, actualul director general al Poștei, a aruncat bomba – Poșta Română închide toate oficiile poștale pentru că „nu sunt profitabile și nu au niciun viitor”, după cum ne spune distinsul domn director.
Dacă ar fi să credem afirmația potrivit căreia serviciile poștale nu au niciun viitor în România, ar însemna că toate companiile private care oferă același gen de servicii ar fi trebuit deja să anunțe că își închid porțile.
Același director general a venit și cu „soluția”. Închiderea oficiilor și închirierea spațiilor care aparțin în prezent Companiei Naționale.
În condițiile în care operatorii privați se extind, dovedind nu doar existența pieței și disponibilitatea ei de a absorbi noi jucători, nevoia reală de servicii poștale și de curierat, șeful Poștei Române contrazice o stare de fapt. Bătaia pentru îngroparea uneia dintre cele mai vechi companii de stat se apropie de sfârșit. Închirierea spațiilor comerciale nu va salva Poșta Română. În maxim un an, ni se va spune că nici acestă măsură „inteligentă” nu a dat roade și că statul o va vinde.
Citește și: Diana-Maria Brăgaru: Tristețea unei „sărbători” de împrumut: Halloween
Notă: Compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni), iar Fondul Proprietatea deţine 6,48% din acţiunile companiei.
Nimic nou sub soare!