Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Două cutremure de intensitate mică au avut loc în România, în această seară

Foto: playtech.ro

În seara zilei de marți, România a fost martora unei serii neobișnuite de activități seismice, după cum raportează Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Această serie a început cu un cutremur de 2,6 grade pe scara Richter, localizat în Banat, județul Timiș, la o adâncime de 2,3 km. Acesta a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv Reșița (situată la 47 km nord), Timișoara (48 km est), Arad (65 km sud-est), Hunedoara (81 km vest), și Deva (83 km vest).

Seria seismelor ușoare stârnește preocupări, dar nu se raportează daune majore

Un al doilea seism, cu magnitudinea de 2,1 grade, a fost înregistrat mai târziu în aceeași seară, la ora 21:29, în aceeași regiune seismică. Acest cutremur a avut epicentrul la o adâncime de 5 km și a fost detectat aproape de Târgu Jiu (7 km nord), Drobeta-Turnu Severin (72 km nord-est), Hunedoara (75 km sud), Râmnicu Vâlcea (86 km vest), Deva (89 km sud), și Craiova (98 km nord-vest). Un nou seism, o replică de 2,6 grade, cu epicentrul situat la 15 km adâncime, în proximitatea localităților Târgu Jiu (12 km nord) și Hunedoara (73 km sud-est), printre altele.

Citește și: Anchetatorii au anunțat oficial cauza incendiului devastator de la Ferma Dacilor

Având în vedere această activitate seismică neobișnuită, este crucial să cunoaștem și să urmăm recomandările de siguranță oferite de INFP:

  1. „Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.”
  2. „Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.”
  3. „Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.”
  4. „Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.”
  5. „Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.”
  6. „Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.”
  7. „Nu alergați în stradă.”
  8. „dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.”
  9. „Acordați primul ajutor persoanelor rănite.”
  10. „În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.”

Citește și: Soția profesorului din Vâlcea, dispărut de 3 ani, rupe tăcerea: „I-a spart mingea cu cuțitul lui Bogdan. El a plâns și s-a văitat că e supărat, ca un copil de clasa a IX-a”

Astfel, pentru siguranța noastră și a celor din jur, este vital să fim informați și să ne pregătim corespunzător pentru a face față unui astfel de eveniment natural neprevăzut.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Meteo

Meteorologii avertizează asupra unui fenomen extrem de intens, emis pentru șapte județe din România, aflate sub incidența unui Cod Roșu de viscol. În județele...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de Cod Galben care anunță ninsori viscolite, ger și intensificări semnificative ale vântului în...

Meteo

În următoarele zile, condițiile meteo vor deveni extrem de dificile în zonele montane, unde sunt așteptate ninsori și viscol intens, iar stratul de zăpadă...

Externe

Într-un context geopolitic tensionat și marcat de escaladarea confruntărilor militare, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care aduce modificări fundamentale politicii de...

Actualitate

Comunitatea medicală din România traversează un moment de profundă tristețe, după pierderea uneia dintre cele mai marcante figuri ale medicinei de familie. Dr. Doina...

Sport

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a vizitat cantonamentul naționalei de fotbal pentru a felicita jucătorii și a transmite un mesaj de susținere, după partida disputată...

Meteo

Europa se pregătește pentru o transformare drastică a condițiilor meteorologice, generată de un vortex polar care va influența întreaga regiune. Potrivit Severe Weather, acest...

Sport

Confruntarea dintre România și Kosovo de pe Arena Națională a fost marcată de un incident controversat, iar antrenorul Mircea Lucescu a oferit o serie...