Partidul Social Democrat (PSD) se află în mijlocul unei controverse majore, după ce liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a decis să o numească pe Victoria Stoiciu în funcția de vicepreședinte al partidului. Stoiciu, cunoscută pentru activismul său pro-LGBT și pentru luările de poziție critice la adresa Bisericii Ortodoxe Române, a provocat reacții vehemente atât în rândul publicului, cât și în cel al politicienilor conservatori.
Decizia de a o promova pe Stoiciu într-o poziție de conducere în PSD a fost întâmpinată cu scepticism și îngrijorare, având în vedere că Marcel Ciolacu s-a prezentat în ultima perioadă drept un susținător al valorilor tradiționale românești, inclusiv al Bisericii Ortodoxe. În mod repetat, Ciolacu a fost văzut participând la ceremonii religioase, fotografiindu-se cu stareți și ierarhi ai Bisericii, și apărând în public alături de Patriarhul Daniel. Acest comportament a alimentat speculațiile că liderul PSD încearcă să cultive o imagine de politician apropiat de creștinism, lucru ce a surprins pe mulți dintre susținătorii săi.
Cu toate acestea, promovarea Victoriei Stoiciu, despre care se știe că a susținut în mod deschis cauze progresiste precum drepturile LGBT și căsătoriile între persoane de același sex, pare să fi erodat încrederea unora în sinceritatea acestui angajament religios. Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai acestei decizii.
Într-o postare pe Facebook, Târziu a descris decizia lui Ciolacu ca fiind „o dovadă a ipocriziei crase” și a subliniat contradicțiile dintre imaginea publică a liderului PSD și acțiunile sale recente.
„În ultima vreme, Marcel Ciolacu a făcut turul bisericilor și mănăstirilor. Uneori s-a fotografiat împreună cu stareți și ierarhi. A apărut des și alături de Patriarhul Daniel. Pentru naivi, erau semnele unei metanoia, pe cît de târzie, pe atât de surprinzătoare. Ca orice creștin, m-aș fi bucurat să fie așa.
Ieri însă am avut o nouă dovadă a ipocriziei crase a acestui politician. A impus-o în echipa de conducere a PSD pe una dintre consilierele sale, Victoria Stoiciu, cunoscută militantă contra Bisericii.”
Europarlamentarul AUR a criticat în mod dur influența pe care o consideră „progresistă” și „seculară” pe care Stoiciu o poate exercita din noua ei funcție, avertizând că aceasta ar putea avea repercusiuni asupra Bisericii Ortodoxe în contextul unor evenimente viitoare importante pentru această instituție. Târziu a făcut referire la anul 2025, care marchează centenarul Patriarhiei Române, ca fiind un moment potențial critic în istoria Bisericii, sugerând că prezența și influența unor personaje ca Stoiciu în politică ar putea complica relațiile statului cu Biserica.
„Să nu cumva să fie anul cel mai greu al Bisericii din ultimele trei decenii, dacă noi, creștinii, vom permite ca Marcel Ciolacu și ai lui să rămînă la putere și încă să aibă toată puterea!”, a avertizat Târziu în același mesaj de pe rețelele de socializare.
Acest incident aduce în prim-plan o serie de probleme profunde care persistă în viața politică românească, unde marile partide tradiționale, inclusiv PSD, trebuie să jongleze între presiunile venite din partea susținătorilor lor tradiționali și cele generate de curentele progresiste, din ce în ce mai vizibile în spațiul public. PSD, sub conducerea lui Ciolacu, a încercat să mențină un echilibru între aceste două tabere, însă numirea Victoriei Stoiciu în funcția de vicepreședinte poate reprezenta un punct de ruptură în acest echilibru precar.
Acțiunile recente ale liderului PSD au atras critici nu doar din partea politicienilor conservatori, ci și a unor analiști politici care se întreabă dacă Marcel Ciolacu va putea să își păstreze baza electorală tradițională, în condițiile în care partidul pare să facă concesii tot mai mari față de grupările progresiste.
Citește și: DEZVĂLUIRI SCANDALOASE: Elena Lasconi, acuzată de nepotism ordinar și protejarea corupților în USR!
Pe măsură ce România se apropie de noi alegeri, tensiunile dintre valorile tradiționale și cele progresiste par să se intensifice, iar evoluțiile din interiorul PSD sunt atent urmărite de toate părțile implicate. Contextul actual indică o polarizare tot mai mare în rândul electoratului, iar impactul deciziilor de genul celei luate recent de Marcel Ciolacu va fi cu siguranță un factor decisiv în viitoarele lupte politice din România.