Luni, Marcel Ciolacu a anunțat în cadrul Coaliției că își depune mandatul de prim-ministru, iar odată cu formalizarea demisiei în fața președintelui României se vor activa etapele prevăzute de legislația în vigoare pentru constituirea unei noi echipe guvernamentale. Potrivit unor surse politice citate de HotNews, nu se preconizează retragerea actualilor miniștri PSD în urma acestei demisii. Conform acelorași surse, se are în vedere instituirea unui guvern interimar susținut de Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu o durată maximă de 45 de zile, așa cum prevede cadrul legislativ.
Din informațiile apărute în spațiul politic, se conturează ipoteza că un nou guvern va fi alcătuit abia după desfășurarea alegerilor. Marcel Ciolacu se află în prezent la al doilea mandat de prim-ministru, funcție preluată inițial în data de 15 iunie 2023, în baza protocolului convenit între formațiunile PSD, PNL și UDMR, care stipula preluarea funcției de premier după încheierea mandatului lui Nicolae Ciucă. Ulterior, Ciolacu a fost reconfirmat în această funcție în 23 decembrie 2024, în urma alegerilor parlamentare.
Demisia premierului este reglementată de prevederile Constituției României, precum și de Ordonanța de Urgență nr. 57 privind Codul administrativ. Conform acestor norme, procesul începe printr-un anunț public al demisiei, urmat de transmiterea în scris a acesteia către Președintele României. Actul devine irevocabil în momentul în care președintele ia act de depunerea lui, dar nu mai târziu de 15 zile de la data înregistrării documentului.
După parcurgerea acestei etape, șeful statului are obligația de a emite un decret prezidențial prin care desemnează un alt membru al Guvernului pentru a exercita, cu titlu interimar, atribuțiile prim-ministrului. Acesta va gestiona activitatea guvernamentală până la instalarea noului executiv, însă perioada de interimat nu poate depăși 45 de zile. În această perioadă, guvernul interimar este abilitat doar să adopte acte administrative care vizează gestionarea curentă a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către noii membri ai Guvernului.
