Într-un context marcat de discuții ample privind așa-numita „taxă de înmormântare”, Elena Merișoreanu, cunoscută pentru activitatea sa în domeniul muzicii populare, a oferit detalii despre provocările financiare întâmpinate de locuitorii din mediul rural, într-un interviu exclusiv pentru Playtech Știri. Artista a abordat subiectul taxelor percepute de unii preoți pentru serviciile de cununie, botez sau înmormântare, evidențiind dificultățile pe care le întâmpină multe familii din România în aceste momente.
Elena Merișoreanu: „Îi duci preotului un porc, niște găini, ouă. Vai de capul lor!”
Elena Merișoreanu a subliniat discrepanța dintre costurile implicate de aceste servicii și situația materială a celor mai vulnerabili membri ai societății: ”Ce vă mai mirați, așa e de când lumea și pământul! Unii, dacă nu le dai banii, nici nu te bagă în pământ! Și eu am dat bani la preot, recunosc, dar nu mi-a cerut nimeni, niciodată. Așa dă românul, la preot, la medic, e deja un obicei, așa am fost învățați din familie. Dar nici nu mi-a refuzat vreun preot banii. Păi, cine zice: ”Doamne, ia-mi?””.
Citește și: Monica Tatoiu, pe masa de operație: „Duminică îmi iau băgăjelul, nu vreau să vină nimeni cu mine”
De asemenea, a fost menționată problema prețurilor pentru locurile de veci din cimitirul Bellu, considerate excesive de către artista, care le compară cu valoarea unei garsoniere, situându-le astfel dincolo de posibilitățile financiare ale multor artiști.
În ceea ce privește modalitățile prin care locuitorii săraci din mediul rural își pot permite serviciile de înmormântare, Merișoreanu a evidențiat un aspect al realității sociale din aceste comunități: ”La țară, săracii oameni nu au bani, de unde să aibă? Așa că se văd nevoiți adesea să-și golească ograda, ca să-și poată înmormânta rudele. Îi duci preotului un porc, niște găini, ouă. Vai de capul lor!”
Citește și: Cătălin Bordea declară că mama sa i-a vorbit imediat după ce a murit: „Acum poți vorbi oricând cu mine”
Interviul oferit de Elena Merișoreanu pune în lumină dilemele cu care se confruntă numeroase familii din România în fața costurilor ridicate asociate serviciilor religioase de bază, provocând astfel o discuție mai largă despre echilibrul dintre tradiție și nevoile materiale ale comunităților afectate.