Un elev din București a fost condamnat la 7 ani de detenție într-un centru pentru minori după ce a atacat-o pe profesoara sa de japoneză cu un cuțit. Decizia a fost luată de Tribunalul București, dar sentința nu este definitivă, conform Hotnews.ro.
Tânărul, în prezent în vârstă de 17 ani, a fost găsit vinovat de comiterea a trei infracțiuni: tentativă de omor calificat, tulburarea ordinii și liniștii publice și port ilegal de obiecte periculoase. Deoarece este minor, el nu va fi încarcerat într-o închisoare obișnuită, ci va fi trimis într-un centru de detenție destinat tinerilor sub 18 ani.
Condițiile sentinței
Pe lângă cei 7 ani de detenție, judecătorii l-au obligat să plătească profesoarei de japoneză 50.000 de euro ca daune morale și să suporte cheltuielile de judecată. În plus, instanța a menținut măsura arestului la domiciliu pentru tânăr până la o eventuală apelare a deciziei.
Cum s-a întâmplat incidentul
Incidentul grav a avut loc la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, pe 5 aprilie anul trecut, în clasa a X-a G. În timpul unei ore, când profesoara distribuia foile cu teste, elevul Y.E. s-a ridicat de la banca sa și a atacat-o din spate cu un cuțit, provocându-i o rană gravă în zona gâtului. Întrebat de anchetatori despre motivul atacului, tânărul a răspuns simplu: „Așa am simțit că trebuie să fac”.
Reacția comunității școlare
Adolescentul era considerat de profesori ca fiind un elev „cuminte, care stătea și citea în pauze”. Nu era perceput ca un copil-problemă, dimpotrivă, era apreciat pentru rezultatele sale școlare foarte bune și pentru comportamentul său liniștit. Incidentul a șocat întreaga comunitate școlară, fiind un caz fără precedent în învățământul românesc.
Ecaterina
12 iulie 2024 at 17:37
Adolescentul era considerat de profesori ca fiind un elev „cuminte, care stătea și citea în pauze”. – asta nu presupune neapărat că era un copil liniștit, ci mai mult introvertit, o trăsătură de personalitate care presupune o procesare diferită a dopaminei de către creier, însemnând că mediul exterior era prea stimulant pentru el. Totuși, o caracteristică a introvertiților este capacitatea de a-și controla impulsurile, ceea ce adolescentul în cauză a ratat. O expertiză psihiatrică, atent și amănunțit înfăptuită, ar clarifica mult mai bine întreaga situație.