Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Epidemia de Mpox face ravagii: 548 de morți în Congo. A ajuns și în Suedia. Alerta OMS, ridicată la cel mai înalt nivel la nivel global!

Foto: aljazeera.com

Epidemia de Mpox, cunoscută și sub numele de „variola maimuței”, a provocat 548 de decese în Republica Democratică Congo, potrivit unui raport epidemiologic recent. Ministrul congolez al Sănătății, Samuel-Roger Kamba, a confirmat că de la începutul anului au fost înregistrate 15.664 de cazuri potențiale de infecție, epidemia afectând acum toate provinciile țării.

Citește și: Nu mai beți cafeaua imediat după trezire: specialiștii recomandă ora ideală și cantitatea optimă de consum

Aceste informații vin în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat alerta la cel mai înalt nivel internațional, după reapariția virusului în Africa și confirmarea unei mutații a virusului, numită „clada 1”, în Suedia. Această variantă este considerată cea mai gravă formă a virusului Mpox.

Transmiterea și simptomele bolii

Mpox a fost descoperită pentru prima oară la oameni în 1970 și este o boală virală ce se răspândește în principal de la animale la oameni, dar și prin contact fizic direct cu o persoană infectată. Virusul se poate transmite prin toate formele de contact sexual, precum și prin contact direct cu răni, fluide corporale, salivă sau echipamente contaminate.

Foto: punchng.com

Un alt mod de transmitere al bolii este de la mamă la copil, fie prin cordonul ombilical în timpul nașterii, fie după naștere, dacă mama este infectată.

Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei și includ apariția unor leziuni cutanate purulente. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, Mpox poate deveni fatală, în special în cazul copiilor și persoanelor cu sisteme imunitare slăbite. Complicațiile asociate includ suprainfecții, miocardită, encefalită, cheratită și pneumonie.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, Simin Aysel Florescu, a explicat că perioada de incubație a bolii variază între 3 și 17 zile, iar durata de evoluție a simptomelor este de aproximativ două până la patru săptămâni.

Evoluția globală a Mpox

Mpox este endemică în anumite regiuni din Africa de Vest și este caracterizată prin erupții cutanate ce pot apărea pe organele genitale și în cavitatea bucală, fiind însoțite de febră, dureri de gât și inflamații ale ganglionilor limfatici.

Un episod acut de răspândire a virusului a avut loc în perioada 2022-2023, determinând OMS să declare Mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional. În acea perioadă, o formă mai puțin severă a virusului s-a răspândit la nivel global, în principal prin contact sexual între bărbați care fac sex cu alți bărbați.

Până la data de 8 mai 2023, peste 87.000 de cazuri de Mpox au fost confirmate la nivel mondial, afectând 111 țări și provocând 140 de decese, conform cifrelor OMS.

Citește și: Alerta globală: Criza sănătății mintale în rândul tinerilor atinge cote alarmante – Ce se ascunde în spatele declanșării?

Reapariția virusului Mpox, alături de noile mutații periculoase depistate, subliniază importanța vigilenței la nivel global. OMS și autoritățile sanitare din întreaga lume monitorizează atent evoluția virusului, iar măsurile de prevenire și control sunt esențiale pentru a limita răspândirea acestei boli potențial mortale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

Vineri dimineață, Austria a fost cuprinsă de o situație meteorologică extrem de critică, care a determinat autoritățile să declare cel mai înalt nivel de...

Meteo

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis avertizări semnificative pentru 18 județe din România, avertizând asupra riscului major de inundații,...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod Galben de furtuni pentru mai multe regiuni ale țării, aducând în prim-plan pericolul...

Meteo

Un ciclon puternic, care s-a format în zona Islandei, se află pe punctul de a influența semnificativ condițiile meteo din România, generând o serie...

Meteo

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrologică pentru intervalul 6 septembrie, ora 12:00 – 7 septembrie, ora...

Actualitate

Marți, 27 august 2024, o alertă de urs a fost emisă în stațiunea turistică Sinaia, după ce animalul sălbatic a fost observat pe Aleea...

Spiritualitate

Călugării din Sfântul Munte Athos trag un semnal de alarmă: au început să apară persoane care, sub masca pelerinajului, profită de bunătatea și credința...

Externe

Sâmbătă, Rusia a fost zguduită de un cutremur de magnitudine 7, conform anunțului făcut de United States Geological Survey (USGS), agenția guvernamentală responsabilă de...