Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ținut un discurs puternic în Istanbul, în cadrul unui masiv miting pro-palestinian, la doar o zi înainte de centenarul republicii seculare turce. În contextul tensiunilor dintre Israel și Hamas, Erdogan a abordat teme sensibile, încercând să echilibreze sentimentele naționale cu poziția Turciei în politica externă.
Într-o demonstrație masivă la Istanbul, președintele turc lansează acuzații dure la adresa Israelului și redefinește relația Turciei cu Hamas
În fața unei mulțimi care flutura steaguri palestiniene, Erdogan a declarat: „Israelul comite în mod deschis crime de război de 22 de zile. Vom spune întregii lumi că Israelul este un criminal de război. Vom declara Israelul un criminal de război.” Aceste cuvinte subliniază nemulțumirea sa față de acțiunile Israelului, dar și dorința sa de a avea un răspuns internațional mai ferm.
Citește și: Surse palestiniene: Tancurile israeliene au intrat în Fâșia Gaza și acționează deja
Acest discurs a inclus și o poziție controversată a lui Erdogan cu privire la Hamas, afirmând că nu îl consideră o organizație teroristă, în schimb descrie Israelul drept un „ocupant”. Deși Turcia a exprimat îngrijorare cu privire la moartea civililor cauzată de atacurile Hamas și l-a descris pe grupul militant palestinian ca „luptători pentru libertate”, poziția țării față de Hamas se deosebește de cea a majorității țărilor din NATO și Uniunea Europeană.
O altă temă importantă a discursului a fost critica adresată de Erdogan unor națiuni occidentale care sprijină necondiționat Israelul, o poziție care a generat reacții din partea Italiei și Israelului. Această poziție se reflectă în relația continuă a Turciei cu Hamas și în sprijinul său pentru o soluție cu două state în conflictul israeliano-palestinian.
Sinan Ulgen, fost diplomat turc și expert în relații externe, a subliniat că retorica ascuțită a lui Erdogan se datorează în parte presiunii politice interne și situației din Gaza. Ulgen sugerează că, pentru a fi un mediator eficient, Turcia ar trebui să adopte o abordare diplomatică mai echilibrată.
Citește și: ”Am omorât zece cu mâinile mele” / Dialog terifiant între un terorist Hamas și păinții lui
În ciuda tensiunilor, mitingul a avut și prezența unor lideri politici aliați, subliniind unitatea în rândul forțelor conservatoare din Turcia. În contextul centenarului republicii, analiștii sugerează că Erdogan ar putea încerca să distragă atenția de la sărbătorirea fondatorului republicii, Mustafa Kemal Ataturk, în favoarea unei agende pro-palestiniene.