Sosirea la București a jurnalistului irlandez Chay Bowes, corespondent RT, s-a transformat într-un incident diplomatic tensionat după ce acesta a fost reținut joi seara de autoritățile române imediat ce avionul său a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Bowes, care venise în România pentru a relata despre alegerile prezidențiale, susține că polițiștii au urcat în mod direct în avion și l-au scos afară în mod selectiv: „Îl voiau doar pe mine. Au urcat în avion, au întrebat cine este Chay Bowes și șase dintre ei m-au scos din avion”, a declarat el, potrivit site-ului larepublica.es.
După reținerea de pe pistă, Bowes ar fi fost dus într-o zonă izolată, unde i s-a comunicat că „superiorii” ofițerilor români doresc să-l interogheze. I s-a cerut să explice motivul vizitei în România, iar după o scurtă perioadă de detenție, jurnalistul — cetățean al Uniunii Europene — a fost informat că are interdicție de intrare pe teritoriul țării și a fost îmbarcat într-un alt avion cu destinația Istanbul. Informațiile au fost confirmate și de soția sa, care a menționat că acesta a fost urcat în grabă într-o cursă comercială către Turcia.
Incidentul a generat reacții rapide din partea Rusiei. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a calificat intervenția autorităților române drept un act de obstrucționare a presei: „Este un jurnalist, îşi desfăşoară activitatea profesională şi nu doar că este împiedicat să o facă, ci i se interzice”, a afirmat ea, citată de TASS. Zaharova a adăugat ironic că nici infractorii nu sunt tratați cu atâta forță în România: „Nu orice infractor din România este reţinut cu atâţia poliţişti, iar aici omul venise să lucreze ca jurnalist”.
Declarațiile cele mai dure au venit însă din partea Margaritei Simonian, redactorul-șef al Russia Today, care a scris joi seara pe rețeaua X: „Corespondentul nostru, Chay Bowes, a fost expulzat din România şi pus la bordul unui avion care pleacă din UE către Istanbul. Chay este irlandez şi, deşi o ţară din UE poate refuza intrarea unui alt cetăţean al UE în condiţii extreme, acesta trebuie să reprezinte o ameninţare la adresa ‘ordinii publice, securităţii sau sănătăţii’. Chay nu a comis nicio infracţiune în afară de planurile sale profesionale de a acoperi alegerile din România pentru noi. Încă o dată, România se dovedeşte a fi terenul de testare al autocraţilor pentru o viitoare Europă”.
Deși Simonian se află pe lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite pentru propaganda pro-război și susținerea lui Vladimir Putin, ea a continuat să transmită mesaje prin platforma X, deși aceasta este blocată oficial în Rusia de la începutul anului 2022.
În replică, autoritățile române, printr-un comunicat al Poliției de Frontieră transmis vineri, au precizat că Chay Bowes a fost verificat la intrarea în țară, iar în urma controlului a reieșit că figura cu interdicție de intrare pe teritoriul național. „Cetățeanul irlandez a fost informat despre situație și i s-a înmânat și un formular privind măsura dispusă și motivul acesteia, precum și modalitatea legală de a o contesta. Persoana a rămas în zona de tranzit și a achiziționat bilet pentru o cursă în direcția Turcia, decolând câteva ore mai târziu”, se arată în informarea oficială.
Poliția de Frontieră a refuzat să comunice public motivul aplicării interdicției, invocând cadrul legal care permite informarea doar a persoanei vizate.
Chay Bowes, jurnalist cu experiență în investigație, a devenit cunoscut în Irlanda după ce, în calitate de cofondator al platformei The Ditch, a contribuit în 2021 la publicarea unei scurgeri de documente compromițătoare pentru premierul irlandez Leo Varadkar — scandal care a dus la deschiderea unei anchete penale, în cele din urmă clasată. Ulterior, în 2023, s-a alăturat postului Russia Today.
Expulzarea sa survine într-un context electoral sensibil pentru România. Alegerile prezidențiale au fost programate pentru 4 și 18 mai, în urma unei decizii a Curții Constituționale care a anulat scrutinul din noiembrie 2024. În turul anulat, candidatul independent Călin Georgescu, un critic vehement al NATO și al implicării României în sprijinirea Ucrainei, obținuse 23% din voturi. Rezultatul a fost însă invalidat din cauza unor „nereguli” și pe fondul unor rapoarte ale serviciilor de informații privind posibila interferență a Rusiei, acuzații respinse categoric de Moscova.
Rusia califică aceste acuzații drept „minciuni” și susține că măsurile luate împotriva lui Bowes fac parte dintr-un mecanism mai amplu de cenzură și manipulare, menit să mascheze realitatea electorală din România, pe care o consideră „o farsă”.
