În România, un român moare la fiecare 30 de minute din cauza unui infarct, iar vârsta la care apare această problemă gravă de sănătate a scăzut considerabil.
Potrivit stirileprotv.ro, mulți dintre cei care supraviețuiesc unui prim infarct ajung să facă un al doilea, fatal, din cauza lipsei unui tratament corespunzător sau a întreruperii acestuia. Cardiologii subliniază că urmarea traseului medical după externare este vitală pentru pacienți. În acest sens, aceștia au elaborat un ghid destinat atât pacienților, cât și medicilor.
Situație Alarmantă în Spitalele Românești
La Spitalul Universitar din capitală, 17 pacienți cu infarct au fost tratați într-o singură gardă.
Un pacient a relatat: ”Palpitații, tensiunea oscilantă, apoi hipotensiune. M-am trezit noaptea cu o durere acută în piept pe care nu am mai avut-o până atunci”.
Dr. Cristi Udroiu, medic primar de cardiologie intervențională, a declarat: ”29 de ani, 34, 36, 38, 42… Infarctul nu mai are limită de vârstă. Pacienți mai tineri decât noi vin cu infarct”.
Tinerii Români, la Risc
Prof. Dr. Dan Gaiță, medic primar cardiolog, subliniază că tinerii români nu sunt conștienți de riscurile cardiovasculare: ”La 18 ani iei carnetul de conducere și știi cu ce viteză să mergi pe stradă, dar habar n-ai ce tensiune ai, ce nivel de colesterol ai. 1 din 200 se nasc cu un nivel mare de LDL colesterol. Sunt candidații nr. 1 care să facă infarct la 30-35 de ani”.
Lipsa Controlului și Tratamentele Incomplete
Odată externați, mulți pacienți nu revin la control și nu își continuă tratamentul pentru restul vieții, în parte din cauza lipsei de cardiologi în multe zone ale țării.
Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, explică: ”În momentul externării, pacientul trebuie trimis către medicul de familie, care să verifice respectarea prevenției secundare și a controlului factorilor de risc. Prima vizită la cardiolog ar trebui să fie între 4-6 săptămâni de la externare”.
Un Ghid pentru Salvarea Vieților
Societatea de Cardiologie din România a creat un ghid pe care pacienții cu infarct îl vor primi la externare. Medicul de familie va urmări evoluția pacientului conform acestui document, ajustând tratamentul necesar pentru reglarea colesterolului, unul dintre principalii factori în apariția bolilor cardiovasculare.
Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, afirmă: „Această fișă nu doar că clarifică întrebările pacientului, dar este și un instrument de responsabilizare. Este important să convingem pacienții că tratamentele trebuie luate permanent toată viața, alături de schimbări în stilul de viață, începând cu renunțarea la fumat, combaterea sedentarismului și a obezității”.
O Situație din ce în ce mai Gravă
Un studiu realizat acum 4 ani arăta că în România, mai puțin de 13% dintre cei care supraviețuiau unui infarct ajungeau să aibă un nivel optim al colesterolului. Între timp, situația a devenit și mai îngrijorătoare, procentul scăzând la 9%, unul dintre cele mai mici din Europa.
În tot acest timp, autoritățile încă lucrează la strategia națională pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, încercând să adreseze această criză majoră de sănătate publică.