Apocalipsa: Ce spune Părintele Dan Damaschin
În contextul global actual, plin de incertitudini și evenimente dramatice, discuțiile despre un presupus sfârșit al lumii au câștigat din nou teren în spațiul virtual. Îngrijorările cresc în rândul utilizatorilor de internet în fața fenomenelor naturale extreme și a conflictelor geopolitice, ceea ce stârnește teorii apocaliptice ce se răspândesc rapid online.
Semnele interpretate ca prevestiri ale sfârșitului includ de la cutremure și războaie până la fenomene precum secarea Râului Eufrat, un eveniment care îi alarmează pe unii, datorită posibilelor conotații biblice. Conform unor interpretări, aceste evenimente ar corespunde descrierilor Apocalipsei, inclusiv ideea că uscarea Eufratului ar semnala apropierea Armaghedonului, bătălia finală dintre bine și rău.
Citește și: Cum îi învățăm pe copii răbdarea și părinții ce trebuie să facă – Psiholog Mircea Miclea
În fața acestor speculații intense, reprezentanții bisericii și experții în sănătatea mintală atrag atenția asupra necesității unei abordări echilibrate. Preotul Dan Damaschin, din Iași, subliniază importanța concentrării asupra pregătirii personale și spirituale, în loc să ne lăsăm cuprinși de temeri apocaliptice: „Sfârşitul fiecăruia poate interveni în multe moduri, trebuie să ne preocupe, pe toţi, sfârşitul personal. Trebuie să ne rugăm, să fie pace, pentru că Dumnezeu poate aduce pace pe Pământ. Nu trebuie să pândim Apocalipsa care poate veni peste o mie de ani, dar şi la noapte. Nu trebuie să susţinem aceste teorii apocaliptice. Apocalipsa, pentru mine, este că există copii în spitale, copii care suferă de foamete. Creştinul nu are voie să se înspăimânte, să promoveze astfel de teorii. Preocuparea noastră trebuie să fie sfârşitul propriu, care poate veni în orice clipă, în urma unui accident vascular, a unui accident rutier, oricând. Trebuie să avem grijă că atunci când ne întâlnim cu Dumnezeu să fim cât mai curaţi, să nu avem duşmănii sau alte astfel de păcate.”
Potrivit adevarul.ro, specialiștii în psihologie adaugă, de asemenea, că aceste teorii apocaliptice, când sunt luate în mod excesiv de serios și promovate obsesiv, pot afecta negativ anumite categorii vulnerabile de persoane. Andreea Coman, psiholog clinician, menționează: „Există persoane care iau în serios aceste teorii. Vorbim aici despre persoane neformate, care nu ştiu să selecteze corespunzător informaţia pe care o primesc în mediul online. Vorbim de copii, dar şi de bătrânii care petrec timpul în fața ecranelor. Aceste informaţii, prezentate la nesfârşit, de diferite surse, pot conduce la reale probleme, precum anxietate sau stări de depresie.”
Astfel, în vreme de crize și incertitudini, vocea rațiunii și calmului este esențială. Îndrumarea către o concentrare pe pace și pregătirea personală, nu pe teorii alarmiste, pare să fie calea cea mai înțeleaptă.