După ani de procese și anchete care au zguduit Biserica Ortodoxă Română, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat miercuri o sentinţă definitivă în cazul fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, cunoscut în viaţa civilă ca Cornel Onilă. Acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru viol şi alte fapte de agresiune sexuală. Instanţa supremă a menţinut astfel decizia anterioară pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, respingând apelurile formulate de inculpat şi de cele două instituţii ecleziale implicate în cauză.
Pe lângă condamnarea la închisoare, fostul ierarh a primit și interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani după executarea pedepsei, precum și de a lua legătura cu victimele sale. În plus, Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi, desemnate ca părţi responsabile civilmente, au fost obligate să achite câte 3.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea apelului, sumă pe care trebuie să o plătească şi Onilă.
„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelantul inculpat Onilă Cornel şi de către apelantele părţile responsabile civilmente Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ortodox ‘Sf. Ioan Gură de Aur’ împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate dispuse faţă de apelantul inculpat Onilă Cornel, respectiv reţinerea şi arestarea preventivă de la 21.05.2020 – 05.06.2020”, se arată în motivarea instanţei supreme.
Scandalul în care a fost implicat fostul episcop a izbucnit în vara anului 2017, atunci când au apărut înregistrări compromiţătoare ce îl prezentau întreţinând relaţii intime cu o persoană despre care se credea că era elev la Seminarul Teologic din Huşi. În același an, Corneliu Bârlădeanul a reclamat la DNA faptul că este şantajat de trei preoţi, printre care se afla și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, cerând anchetatorilor să intervină. Cei trei ar fi solicitat bani sau funcţii pentru a nu face publică înregistrarea. În august 2017, episcopul s-a retras din funcţie.
Sebastian Jitaru, condamnat la 14 ani și două luni de închisoare
Pe lângă condamnarea lui Corneliu Bârlădeanul, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv și pe Sebastian Jitaru, fost arhimandrit și unul dintre cei care anterior îl şantajaseră pe episcop. Jitaru fusese deja încarcerat pentru acea faptă, însă în prezent el a fost găsit vinovat şi pentru viol şi alte agresiuni sexuale, primind o pedeapsă de 14 ani și două luni de închisoare, redusă de la sentinţa iniţială de 15 ani şi patru luni.

„Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi urmează să execute pe lângă pedeapsa rezultantă de 14 ani şi două luni închisoare, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. (1) lit. a), b), n) şi g) din Codul penal, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a comunica cu persoanele vătămate şi de a se apropia la mai puţin de 500 de metri de acestea şi dreptul de a exercita funcţia de preot pe o durată de 5 ani, care se va executa în condiţiile art. 68 alin. (1) lit. c) din Codul penal. Deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate dispuse faţă de apelantul inculpat Jitaru Sebastian Cristi, respectiv reţinerea şi arestarea preventivă de la 15.06.2017-10.11.2017, perioada executată din 14.03.2019 – 22.02.2022, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă din 21.05.2020- 05.06.2020”, precizează decizia definitivă a instanţei.
Cazurile celor doi foşti clerici au adus în atenţia publicului o serie de acuzaţii grave privind abuzurile sexuale din interiorul unor structuri bisericeşti, în special asupra minorilor vulnerabili. Deşi Biserica Ortodoxă Română s-a distanţat oficial de faptele inculpaţilor, impactul acestor scandaluri continuă să afecteze încrederea unei părţi a opiniei publice în instituţia religioasă.
