Un eveniment de mare însemnătate religioasă va avea loc la Cluj-Napoca în acest sfârșit de săptămână, când un fragment din capul Sfântului Apostol Toma va fi adus pentru prima oară în Transilvania. Acest moment special marchează hramul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Mărăști, o ocazie deosebită care va atrage mii de credincioși din întreaga țară. Sâmbătă, 5 octombrie 2024, o delegație din Grecia, condusă de ÎPS Mitropolitul Pantelimon de Veria, Nausa și Kampania, va aduce la Cluj nu doar o relicvă a Sfântului Toma, ci și moaștele Sfântului Luca al Crimeei. Întâmpinarea oficială a acestora va avea loc la Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, după care cei doi mitropoliți, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și ÎPS Pantelimon din Grecia, vor oficia slujba Te Deum la biserica din Mărăști, în prezența unui număr impresionant de credincioși.
Fragmente din Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Luca al Crimeei vor fi aduse la Cluj-Napoca pentru cinstire de mii de credincioși
Potrivit ziarulfaclia.ro, acest eveniment este unul unic în istoria Transilvaniei, fiind pentru prima dată când moaștele Sfântului Apostol Toma ajung în această regiune. Preotul paroh al Bisericii „Sfântul Apostol Toma”, Dănuț Goga, a subliniat că aducerea acestor relicve este o mare binecuvântare, oferind credincioșilor ocazia de a se reculege în fața lor. În contextul acestui moment de o importanță spirituală deosebită, preotul a dezvăluit că așteaptă peste 500.000 de pelerini să participe la ceremonii. „Vor veni credincioși din toată țara. Deja au început să ne sune din București, din Constanța, de peste tot,” a declarat părintele Dănuț Goga, evidențiind amploarea evenimentului și impactul său asupra comunității ortodoxe din România. Aceasta reprezintă o mare realizare pentru parohia din Mărăști, având în vedere eforturile continue de a aduce moaștele Sfântului Apostol Toma la Cluj, mai ales că biserica poartă hramul acestui apostol.
Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca are o istorie care reflectă devoțiunea și munca neobosită a preotului și enoriașilor săi. Înființată în 1993, biserica a început să prindă contur în 1996, sub conducerea părintelui Dănuț Goga, și a fost sfințită în 2006 de Mitropolitul Bartolomeu Anania. Eforturile financiare pentru construcția bisericii au fost susținute de două familii generoase din Cluj-Napoca, care continuă să sprijine și organizarea evenimentului din acest an. „Toate sumele pentru ridicarea bisericii au fost donate de două familii din Cluj-Napoca. De asemenea, desfășurarea acestui eveniment este un efort financiar mare pe care îl suportă tot aceste două familii. Sunt niște oameni aparte,” a adăugat părintele Goga.
Un alt aspect remarcabil al comunității din Mărăști este prezența unui număr mare de tineri la slujbele bisericii, fapt care aduce o notă de optimism asupra viitorului bisericii. Preotul Goga a menționat că duminica, peste 2000 de persoane participă la slujbe, dintre care 85% sunt tineri. „La biserică avem prezența, duminica, peste 2000 de oameni. Dar ce ne bucură și-l bucură și pe ÎPS Mitropolit Andrei este faptul că marea majoritate 85% din cei care vin la biserică sunt tineri,” a spus preotul, explicând că secretul atragerii tinerilor este deschiderea și îndrumarea lor pe calea credinței.
Moaștele Sfântului Apostol Toma și ale Sfântului Luca al Crimeei vor rămâne la Cluj-Napoca timp de patru zile, iar credincioșii vor avea ocazia să se reculeagă în fața lor de sâmbătă, 5 octombrie, până marți, 8 octombrie 2024. Pentru a facilita accesul pelerinilor, biserica va rămâne deschisă inclusiv pe timpul nopții, astfel încât toți cei doritori să se poată apropia de sfintele moaște fără a se crea aglomerări.
Citește și: Pr. Savatie Baștovoi: „Singura bucurie care nu se stinge este aceea de a te simți înțeles și iertat
Sfântul Apostol Toma, originar din Galileea, este cunoscut pentru activitatea sa misionară în India, unde a întemeiat biserici și a convertit mulți credincioși, printre care și soțiile unor principi indieni. În cele din urmă, a fost martirizat printr-o execuție crudă, fiind omorât cu lancea de cinci soldați. Moaștele sale au fost aduse la Edessa în anul 165, iar în Evul Mediu, Sfântul Toma a fost recunoscut drept patronul arhitecților, zidarilor și pietrarilor.