Angajații Departamentului de Investigații Strategice din cadrul Poliției Regionale Odesa au dezvăluit recent o fraudă fiscală uluitoare, cu o valoare de peste opt milioane de hrivne (echivalentul a aproximativ 200.000 de euro), care a afectat fondurile de grant alocate de România pentru servicii de management în cadrul unui proiect important de infrastructură. Această anchetă complexă a fost făcută publică printr-un comunicat emis de Serviciul de presă al Departamentului de Investigații Strategice al Poliției Regionale Odesa.
Frauda Fiscală Masivă de 8 Milioane de Hrivne în Fondurile de Grant Românești pentru Proiectul de Infrastructură din Odesa, Ucraina
Fondurile în cauză fuseseră alocate Ucrainei de către România, cu scopul de a sprijini un proiect comun de reconstrucție a rețelelor de canalizare și de instalare a unei conducte de rezervă în orașul Ismail, situat în sudul Ucrainei. În octombrie 2023, managerul de proiect, care ocupa funcția de director în cadrul unei companii ce aparținea Primăriei Ismail, a fost informat de autorități că este suspectat într-un dosar penal grav, potrivit informațiilor furnizate de Ekonomicini Novini, citată de Rador Radio România.
Conform declarațiilor făcute de Poliția Națională a Ucrainei, managerul de proiect a pus la cale și a pus în aplicare un plan infracțional elaborat pe parcursul a patru ani, cu scopul de a sifona fondurile din granturi. Inițial, acesta a înființat o structură comercială acum zece ani și ulterior a transferat drepturile de proprietate către o altă persoană care era sub controlul său, creând astfel o rețea complexă pentru a ascunde urmele infracțiunii.
Agenția de presă menționată anterior a dezvăluit că, în procesul de implementare a proiectului internațional, structura comercială în cauză avea obligația de a furniza servicii de management. Aceste servicii includ coordonarea proiectului, pregătirea rapoartelor privind lucrările efectuate, elaborarea unui plan de monitorizare a proiectului și implementarea acestuia, precum și elaborarea unui plan de management al riscului.
Modul în care fondurile au fost transferate în conturile personale ale inculpatului a implicat întocmirea de documente false cu privire la serviciile presupuse prestate pentru gestionarea proiectului începând cu anul 2019. Inculpatul, care deținea funcția de manager oficial de proiect din partea autorităților locale, a avizat aceste documente fictive, permițând astfel transferul ilegal al fondurilor.
În total, peste 8.000.000 de hrivne au fost virate în conturile structurii comerciale înființate de inculpat, demonstrând amploarea și gravitatea fraudei. Acțiunile ilegale au condus la deschiderea unui dosar penal, iar trei persoane au fost identificate ca suspecte. Acestea se confruntă cu posibilitatea de a fi condamnate la o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani, în temeiul mai multor articole din Codul Penal al Ucrainei.
Citește și: Focuri de armă în biserică: un enoriaș a fost împușcat în cap și a murit pe loc! Unde s-a întâmplat? VIDEO
Frauda fiscală masivă descoperită în acest caz subliniază importanța vigilentei și a acțiunilor autorităților pentru a combate astfel de activități ilegale și pentru a asigura transparența, integritatea și corectitudinea în utilizarea fondurilor destinate proiectelor de dezvoltare și infrastructură. Această anchetă complexă a demonstrat capacitatea autorităților de a face față unor infracțiuni financiare sofisticate și de a asigura protecția fondurilor publice pentru proiectele de infrastructură critice.