Mircea Geoană, fost adjunct al NATO și candidat independent pentru funcția de Președinte al României, și-a exprimat surprinderea față de decizia președintelui Klaus Iohannis de a candida la conducerea NATO, afirmând că aceasta a venit neașteptat. Geoană a explicat că intenția lui Iohannis a fost anunțată într-un context în care sprijinul internațional părea deja direcționat către o altă candidatură, cea a fostului premier olandez Mark Rutte. În cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, Geoană a menționat și subiectul locuinței de serviciu pentru președinte, subliniind că acesta beneficiază de dreptul la o reședință oficială.
Citește și: George Simion salută triumful lui Donald Trump: „E o victorie a patrioților, în fața globaliștilor”
Mircea Geoană critică decizia lui Klaus Iohannis de a candida la conducerea NATO, considerând că șansele erau deja compromise
„Am fost luaţi prin surprindere. Ăsta e adevărul. Şi eu. Am mai discutat, evident, dar la acest subiect, nu, n-am avut… Ambasadorul la NATO, cred că avea mai multe informaţii, pentru că prin ambasador se face negocierea, dar n-am fost consultat. Nu ştiu dacă aş fi putut fi de folos pentru a da un sfat sau nu”, a declarat Geoană. Acesta a subliniat că, dacă ar fi fost consultat, i-ar fi recomandat lui Klaus Iohannis „să nu se bage”, considerând că momentul ales era unul tardiv și că șansele de reușită erau deja compromise.
Geoană a descris decizia lui Klaus Iohannis drept un „calcul greşit”, subliniind că aceasta s-a bazat pe o presupusă susținere din partea statelor de pe flancul estic. În opinia sa, anunțul președintelui României poate fi interpretat ca o încercare de a demonstra influență internațională și de a se poziționa într-un rol activ înainte de finalul mandatului. „Dacă începea cu un an mai devreme, poate era o şansă mai bună. Dar când a intrat în cursă, lucrurile erau deja practic încheiate. Când marii aliaţi şi 22 de ţări aliate deja au spus DA pentru un alt candidat. E greu de crezut că se poate schimba aşa ceva”, a explicat fostul adjunct al NATO.
În același context, Geoană a afirmat că nu se așteaptă ca Iohannis să mai joace un rol important în politică după încheierea mandatului său. „Dacă dacă te uiţi puţin la soarta foştilor preşedinţi, probabil că nu”, a spus el, referindu-se la perspectivele limitate pe care le-ar avea fostul președinte într-o viitoare implicare politică.
Întrebat despre Traian Băsescu, Geoană a explicat că acesta continuă să ofere sprijin politic în mediul local, menționând relația de simpatie dintre fostul președinte și primarul Elena Lasconi. Geoană a adăugat că, în opinia acesteia, Băsescu a fost cel mai performant președinte al României, afirmând că „măcar un anumit tip de simpatie există acolo”.
Referitor la vila de pe Aviatorilor, Geoană a declarat că, dacă va deveni președintele României, nu va fi responsabil de acordarea acesteia lui Klaus Iohannis, precizând că situația reședinței oficiale ține de autoritatea Guvernului. „Nu trebuie să-i dau eu nimic. E o discuţie cu Guvernul. Mi se pare ciudat cineva să pretindă că nu ştia cine e destinatarul. Haideţi să fim serioşi. Spunea un lider PSD că nu ştie prim-ministru unde se de cu bidineaua în vilele RAPPS, dar nu în vila RAPPS. 7 milioane de euro, măcar suma îţi atrage atenţia. Deci, efectiv încearcă… acuma liberalii îl presează pe Ciolacu cu vila din nu ştiu ce altă chestiune unde s-a întâmplat altceva. Încă o dată mi se par lucruri care sunt.. e frivol, ăsta e cuvântul, este de frivol. Preşedintele României, dacă nu încalcă legea, cum a fost cazul unui fost preşedinte, are dreptul la o locuinţă de serviciu, va trebui să-i fie oferită”, a concluzionat Geoană.