Parlamentul Georgiei a adoptat marți, în lectură finală, controversata lege privind „valorile familiale și protecția minorilor”, o inițiativă ce vizează limitarea drepturilor comunității LGBT și protejarea unor valori considerate tradiționale în această țară creștin-ortodoxă. Această legislație, similară unei propuneri înaintate și în România de către partidul AUR, dar respinsă de majoritatea guvernamentală din București, a stârnit discuții aprinse atât în plan intern, cât și internațional, potrivit ActiveNews.
Parlamentul Georgiei a aprobat legea care interzice propaganda LGBT și reafirmă interdicția schimbării de sex
Legea, care interzice în mod explicit „propaganda relațiilor homosexuale și a incestului” în instituțiile de învățământ și în cadrul emisiunilor televizate, pune bazele juridice pentru oprirea unor evenimente publice precum paradele „Pride” și interzicerea simbolurilor LGBT, inclusiv a drapelului curcubeu. Conform susținătorilor legii, acest steag este considerat un simbol „furat” din tradiția creștină și „pervertit” de propaganda LGBT, o viziune susținută puternic de conservatori.
În plus, legea reafirmă interdicția deja existentă în Constituția Georgiei cu privire la căsătoriile între persoanele de același sex și introduce interdicția schimbării de sex prin intervenții chirurgicale. Sondajele efectuate în această țară indică o opoziție majoritară față de conceptul de „căsătorie” între persoane de același sex, consolidând astfel susținerea pentru această lege în rândul populației.
Oponentă a legii, președinta pro-europeană Salome Zurabișvili a declarat public că nu va promulga această legislație, considerând-o o încălcare a principiilor democratice și a angajamentelor internaționale ale Georgiei. Cu toate acestea, partidul de guvernământ Visul Georgian și aliații săi dispun de suficiente voturi în parlament pentru a anula un eventual veto prezidențial, așa cum au procedat anterior în cazul legii privind agenții străini. Această lege a fost criticată dur de Uniunea Europeană și descrisă de opoziția georgiană și de diverse organizații non-guvernamentale drept o „lege rusească”, întrucât impune mass-media și ONG-urilor finanțate din exterior să își declare public sursele de finanțare. Totuși, această cerință de transparență financiară, denumită de criticii locali „propagandă soroșistă”, este similară unor reglementări existente în Statele Unite de mai multe decenii.
Legea adoptată de Georgia reprezintă un nou punct de tensiune în cadrul relațiilor dintre Tbilisi și partenerii săi europeni, care au criticat în repetate rânduri măsurile legislative ce par să îndepărteze țara de standardele democratice și drepturile omului.