Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

„Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica se topește alarmant, amenințând lumea cu inundații masive!

Foto: Captură video YouTube

Numirea ghețarului Thwaites din Antarctica drept „ghețarul Apocalipsei” nu este o exagerare

Roboții subacvatici care au investigat această masă de gheață au descoperit că a suferit perioade de topire rapidă în ultimele secole, care ar putea fi declanșate de schimbările climatice, relatează Live Science.

Advertisement

Thwaites este o bucată colosală de gheață. Este de aceeași mărime cu statul Florida sau cu întregul teritoriu al Regatului Unit. Se află în Antarctica de Vest și porecla sa de „ghețarul Apocalipsei” poate fi rezumată astfel: dacă va continua să se topească, nivelul global al apelor ar putea crește cu 0,9 până la 3 metri, au declarat cercetătorii într-un comunicat.

Advertisement

Citește și: Astronomii au surprins pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre în Universul antic

Ghețarul se retrage de două ori mai repede decât în urmă cu 30 de ani, pierzând aproximativ 50 de miliarde de tone, adică aproximativ 45 de miliarde de tone metrice de gheață pe an, potrivit International Thwaites Glacier Collaboration.

Această masă uriașă de gheață se întinde mult sub suprafața oceanului. Este ținută pe loc de puncte zimțate de pe fundul mării care o împiedică să alunece în apă. Aceste puncte zimțate sunt cunoscute sub numele de „puncte de sprijin”.

Care este cauza dezghețului?

Principalul motiv pentru care ghețarul Thwaites din Antarctica se topește este arderea neîncetată a combustibililor fosili. Combustibilii fosili produc gaze cu efect de seră care dăunează planetei și îi cresc temperatura, în special în zone precum atmosfera și oceanele.

Mai multe grupuri de oameni de știință lucrează acum împreună pentru a înțelege starea actuală a ghețarului. Unii dintre ei au forat găuri în gheață pentru a observa oceanul aflat la sute de metri adâncime, în timp ce alți cercetători folosesc roboți de scufundare controlați de la distanță pentru a studia zona de dezgheț a colosului.

Au fost efectuate măsurători ale temperaturii și ale salinității oceanului, confirmând că apa adâncă de sub gheață este suficient de caldă pentru a provoca o topire evidentă.

Ce s-ar întâmpla dacă ghețarul s-ar topi complet?

Dacă Thwaites s-ar topi complet și ar elibera toată apa în ocean, nivelul mărilor din întreaga lume ar crește cu peste 60 de centimetri, a declarat Ted Scambos, cercetător principal la Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES).

„Și ar putea duce la o creștere și mai mare a nivelului mării, de până la 3 metri. Acest lucru ar putea provoca pagube materiale și umane pentru populațiile de coastă din întreaga lume din cauza inundațiilor.”

Citește și: Descoperire uimitoare sub zona Piramidelor din Giza: Structuri gigantice ascunse de 4000 de ani dezvăluite de cercetătorii japonezi

Ghețarul poartă numele oficial al geologului glaciar Fredrik T. Thwaites, care a studiat natura și morfologia formațiunilor de gheață de la Polul Sud în cea mai mare parte a vieții sale. Când a murit, el și-a lăsat moștenire numele de familie acestei formațiuni de gheață care astăzi „se agață cu unghiile”, după cum au spus oamenii de știință, pentru a nu se topi.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Știință

Cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, a devenit subiect de fascinație și studiu intens după ce a fost observat efectuând o manevră...

Externe

Într-un eveniment remarcabil și neobișnuit, cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, s-a eliberat din „închisoarea” sa oceanică, începând o călătorie îndrăzneață în...