Revenit recent în Parlamentul României, deputatul George Becali propune două modificări legislative care vizează transformări semnificative în modul de executare a pedepselor privative de libertate. Ambele proiecte inițiate de fostul europarlamentar și om de afaceri se concentrează pe acordarea posibilității de a ispăși pedepse acasă pentru anumite categorii de persoane și pe modificarea criteriilor care definesc regimurile de detenție în România, în special pentru cei condamnați pentru fapte fără violență.
Una dintre inițiative prevede ca pedeapsa cu închisoarea să poată fi executată la domiciliu în anumite situații speciale, cu condiția ca infracțiunea comisă să nu fi implicat violență. Conform propunerii, această măsură ar putea fi aplicată în cazul următoarelor categorii:
- femei gravide;
- persoane care au în îngrijire un copil mai mic de 3 ani;
- persoane care au în îngrijire cel puțin trei copii minori;
- persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani la momentul pronunțării condamnării.
Executarea pedepsei la domiciliu ar necesita aprobarea instanței, fiind condiționată de prezentarea unor documente justificative privind mijloacele de existență. Persoanele aflate în această formă de detenție ar trebui să respecte o serie de măsuri de supraveghere: prezentarea periodică la serviciul de probațiune, informarea autorităților în cazul schimbării domiciliului și participarea la cursuri de reintegrare socială. Dacă persoana condamnată încalcă cu rea-credință aceste obligații sau comite o nouă infracțiune, instanța ar putea revoca măsura și dispune încarcerarea.
Al doilea proiect legislativ propus de Becali are în vedere modificarea regimurilor de detenție și stabilirea unor noi praguri pentru aplicarea acestora. Conform inițiativei, regimul închis ar urma să fie valabil pentru pedepse cuprinse între 5 și 13 ani (față de limita actuală de la 3 ani în sus), în timp ce regimul semideschis s-ar aplica pedepselor între 1 și 5 ani. În plus, proiectul introduce o schimbare importantă în ceea ce privește drepturile deținuților: dreptul la învoire și permisie ar deveni garantat pentru condamnații pentru infracțiuni fără violență, fiind eliminat caracterul său actual de recompensă.
„Considerăm că executarea pedepsei în regimurile de detenție mai favorabile ar fi de bun augur, cu implicații majore în asigurarea drepturilor deținuților. Pentru a permite adaptarea sistemului penitenciar, aplicarea acestor modificări se propune a fi amânată cu un an de la intrarea în vigoare”, arată inițiatorul în expunerea de motive.
George Becali, cunoscut și pentru faptul că a executat o condamnare penală, consideră că legislația actuală, mai precis noul Cod Penal intrat în vigoare în 2014, nu oferă suficiente măsuri alternative la detenție. El argumentează că modificările propuse ar contribui la evitarea sancțiunilor CEDO și la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor condamnate.
Pentru ca aceste proiecte să intre în vigoare, ele trebuie să fie adoptate de Parlament și promulgate de președintele României.
