Informații recente indică faptul că Rusia ar fi plănuit un atac cu drone asupra bazei NATO Geilenkirchen din Germania, conform unor surse de securitate citate de agenția de presă germană DPA. Planul de sabotaj a vizat aerodromul NATO care joacă un rol esențial în monitorizarea teatrului estic al alianței, și a determinat o creștere temporară a nivelului de securitate la bază.
Alertă ridicată în urma informațiilor de sabotaj
Un serviciu de informații străin a transmis „indicii serioase” privind un posibil act de sabotaj din partea Rusiei, care ar fi implicat folosirea dronelor. Această amenințare a forțat NATO să crească nivelul de securitate la aerodromul din Renania de Nord-Westfalia, una dintre cele mai importante baze ale alianței în Europa. În cursul zilei de vineri, autoritățile au decis să trimită acasă personalul neesențial, deși traficul aerian nu a fost întrerupt.
După ce nu s-au înregistrat incidente, nivelul de securitate a fost redus la normal vineri după-amiază, potrivit purtătorului de cuvânt al NATO. Aproximativ 1.600 de angajați lucrează la baza Geilenkirchen, unde aeronavele specializate monitorizează activ spațiul aerian din flancul estic al NATO. Radarul bazei are capacitatea de a detecta și identifica alte aeronave pe o rază de peste 400 de kilometri.
Amenințări constante de sabotaj în Germania
Această alertă vine după o serie de atacuri recente de sabotaj în Germania, suspectate a fi orchestrate de Rusia. În urmă cu două săptămâni, baza Geilenkirchen și o altă bază militară din apropierea aeroportului din Köln au fost închise temporar, în timp ce autoritățile investigau un posibil sabotaj al alimentării cu apă. Baza aeriană Köln-Wahn este un punct strategic pentru transportul soldaților ucraineni antrenați în Germania, fiind astfel o țintă importantă.
De asemenea, în luna iunie, sabotorii ruși au incendiat o fabrică de metale aparținând contractorului de apărare Diehl din Berlin, într-un efort de a întrerupe livrările de armament și muniție către Ucraina. Aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a destabiliza eforturile occidentale de susținere a Ucrainei, potrivit unor oficiali de securitate occidentali.
Citește și: VIDEO CUMPLIT: 62 de morți în două accidente de autobuz fatale, inclusiv pelerini
Implicații pentru securitatea europeană
Aceste incidente recente evidențiază vulnerabilitatea infrastructurii de apărare europene la atacurile de sabotaj. Sabotorii ruși încearcă să perturbe fluxul de arme și muniții critice către Ucraina, un efort menționat în mai multe rapoarte recente de securitate. În fața acestor amenințări, NATO continuă să își consolideze măsurile de securitate pentru a preveni orice alte atacuri asupra bazelor sale militare din Europa.
Surse:
- DPA (Agenția de presă germană)
- Tagesspiegel
- Politico