Marius Bațu, una dintre figurile emblematice ale muzicii folk din România, a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 65 de ani. Artistul, cunoscut și apreciat de generații întregi, a suferit un infarct fatal, lăsând în urmă o moștenire artistică de neprețuit.
Citește și: Lumea muzicii românești, în doliu: A murit Gabriel Cotabiță! Ce vârstă avea marele artist
Programat să susțină un concert pe 23 noiembrie la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, Marius Bațu nu a cedat în fața slăbiciunilor de sănătate și a refuzat să renunțe la reprezentația pregătită pentru sâmbătă. Din păcate, starea sa s-a agravat brusc în urma concertului de vineri seara, susținut la Timișoara. Transportat de urgență la spital, medicii au constatat probleme cardiovasculare severe, însă toate eforturile de a-i salva viața au fost în zadar.
Vestea cutremurătoare a fost confirmată de prietenul său apropiat și coleg de scenă, Ducu Bertzi. Într-un omagiu emoționant, Nicu Alifantis a scris pe Facebook: „Ne-a părăsit Marius Bațu. Devreme, mult prea devreme. Un artist deosebit, o voce minunată, un coleg cum rar am putut întâlni, un om deosebit de bun, un prieten. Inima lui a încetat să mai bată, iar cântecul lui șoptit s-a stins. Drum lin la stele Kir Marius, Dumnezeu să te-odihnească!”
O carieră care a modelat muzica folk din România
Marius Bațu a debutat în anii ’70, alături de Eugen Baboi, cu grupul Poesis, care a devenit rapid un reper în muzica folk românească. În perioada 1982-1985, artistul a participat activ la „Cenaclul Flacăra”, consolidându-și renumele în rândul publicului pasionat de acest gen muzical.
De-a lungul anilor, Bațu a colaborat cu nume sonore precum Holograf, Mircea Vintilă, Ovidiu Lipan Țăndărică, Dinu Olărașu și Ilie Stepan Project. Prezența sa în trupa Pasărea Colibri, cu care a lansat albumul „Încă 2000 de ani”, a marcat încă un capitol important al carierei sale.
O pierdere de neînlocuit
Moartea lui Marius Bațu reprezintă o lovitură dureroasă pentru scena muzicală românească. Fanii și colegii de breaslă își vor aminti mereu de artistul cu voce caldă și prezență carismatică, care a adus bucurie prin muzica sa timp de decenii.
Marius Bațu va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut ca un adevărat pionier al muzicii folk, un om dedicat și un prieten de nădejde. Scena folkului românesc a pierdut o stea, dar moștenirea sa va străluci în continuare în inimile celor care l-au iubit și apreciat.