Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Incredibil! Marea actriță Ileana Stana Ionescu nu va fi înmormântată, ci incinerată! Un mare păcat considerat de Biserica Ortodoxă

Marea actriță Ileana Stana Ionescu va fi incinerată!

Decizia a fost anunțată de soțul acesteia, Andrei Ionescu, care a oferit detalii pentru admiratorii îndrăgitei actrițe. Ileana Stana Ionescu, cunoscută pentru cariera sa strălucită în teatru și film, va fi incinerată luni, conform dorinței sale exprimate de mult timp. Soțul ei a explicat că acest gest simbolic are o semnificație profundă, legată de relația specială cu mama actriței, care a fost și ea incinerată.

Advertisement

Explicațiile soțului actriței:

Andrei Ionescu a declarat că Ileana a dorit să fie incinerată pentru a-și odihni cenușa alături de cea a mamei sale. „Așa a vrut Ileana, pentru că mămica ei este tot incinerată și și-a dorit să fie lângă ea. Avem o casetă în cimitirul crematoriului vechi”, a spus el. Acesta a adăugat că și el dorește să fie incinerat și să fie alături de soția și soacra sa în același loc: „Iar eu voi fi lângă ele, și eu doresc să fiu incinerat, sunt mii de urne acolo!”

Advertisement

Citește și: Șoc la Spitalul Județean din Constanța: Fetiță de 3 ani, internată cu supradoză de droguri

Motivul pentru care nu a fost înmormântată la Bellu:

Soțul Ilenei Stana Ionescu a explicat și de ce actrița nu va fi înmormântată pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu, un loc tradițional de odihnă pentru personalitățile culturale românești. „Mulți mă întreabă de ce nu am înmormântat-o pe Aleea Artiștilor, la Cimitirul Bellu, însă acolo nu mai sunt locuri”, a spus Andrei Ionescu. Cu toate acestea, el a subliniat că cei care doresc să aducă un omagiu actriței pot face acest lucru la crematoriu, unde va fi amplasată urna.

Motivul întârzierii incinerării:

Un alt aspect menționat de Andrei Ionescu a fost legat de momentul incinerării, care va avea loc la opt zile după decesul actriței. „De ce va fi incinerată, atât de târziu, după 8 zile? Pentru că l-am așteptat pe fiul nostru să se întoarcă din America, sâmbătă vine, de-abia a găsit bilet de avion!” a explicat el, subliniind importanța prezenței fiului lor la acest moment solemn.

Ileana Stana Ionescu rămâne în memoria publicului prin rolurile sale memorabile și prin contribuția semnificativă adusă culturii române.

Biserica Ortodoxă se Opune Incinerării Umane: Motive și Tradiții

Indiferent dacă este vorba despre oameni de rând, vedete sau celebrități din diverse domenii, Biserica Ortodoxă Română se opune ferm ideii de incinerare umană. Acest lucru determină preoții să refuze să oficieze slujba de înmormântare în cazul celor care optează pentru această practică. Dar care sunt motivele și de ce incinerarea nu este acceptată de această biserică? Haideți să explorăm explicațiile oferite de clerul ortodox și relatate de a1.ro.

Motivele Teologice și Biblice

Potrivit preotului Ioan Lisnic, incinerarea umană este considerată un păcat conform legilor religioase ale creștinismului. Pierderea nemuririi trupului odată cu Adam și Eva a dus la pedeapsa morții, care este interpretată ca o despărțire a sufletului de trup. Trupul, conform Bibliei, trebuie să se întoarcă în pământul din care a fost plămădit, reflectând astfel creația lui Adam.

Epistola către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel este adesea citată pentru a sublinia importanța trupului omenesc, descris ca „templu al Duhului Sfânt și locaș al sufletului” (I Corinteni 3:16-17; 6:19). Trupul, prin urmare, trebuie să fie cinstit și îngrijit atât în timpul vieții, cât și după moarte, prin înhumare, nu incinerare.

Tradiția Creștină și Practicile Păgâne

Preotul Ioan Lisnic explică faptul că incinerarea era o practică a popoarelor păgâne și este considerată o dezonorare a celor morți. Tradiția creștină promovează înhumarea ca fiind modul potrivit de a trata trupul după moarte. Mormintele creștine, marcate cu Sfânta Cruce, simbolizează credința că cei înmormântați acolo au „adormit întru Hristos”.

Fericitul Augustin subliniază importanța trupurilor, descriindu-le ca fiind vase ale sfințeniei utilizate de Duhul Sfânt. Augustin argumentează că trupurile ar trebui respectate și onorate, nu disprețuite prin incinerare. Tradiția patristică, prin urmare, condamnă incinerarea, considerând-o o formă de dezonorare a celor decedați.

Clarificări și Excepții

Este important de menționat că religia creștină condamnă arderea voită a trupului după moarte, cum ar fi incinerarea la crematoriu, și nu se referă la persoanele care au pierit în incendii sau din cauza arsurilor accidentale.

Personalități Românești Care au Optat pentru Incinerare

Chiar dacă Biserica Ortodoxă condamnă incinerarea, există numeroase personalități românești care au ales această practică. Printre aceștia se numără Andrei Gheorghe, Zina Dumitrescu, Sergiu Nicolaescu, Cristina Țopescu, Christine Valmy, Mircea Eliade, Eugen Lovinescu, Ilarion Ciobanu și Grigore Antipa.

Citește și: Corupție la nivel înalt: Șeful ANAF Giurgiu, Mihai Sebe, reținut de DNA pentru luare de mită!

În concluzie, Biserica Ortodoxă Română se opune incinerării umane datorită convingerilor teologice și tradițiilor care subliniază respectul și cinstirea trupului după moarte. Înhumarea este considerată singura practică potrivită care reflectă credințele și valorile creștine legate de viața și moartea umană.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


1 Comment

1 Comment

  1. Ecaterina

    5 iulie 2024 at 19:32

    Indiferent de explicațiile oferite de soț și de motivele invocate de către actrița Ileana Stana Ionescu în timpul propriei vieți, incinerarea reprezintă o profanare. Omul este o Taină a manifestării iubirii creatoare a lui Dumnezeu, iar trupul omului este templu al Duhului Sfânt. Noi mărturisim credința în învierea lui Hristos și cu trupul, pentru că prin întoarcerea firească în pământul din care am fost luați, identitatea fiecăruia dintre noi se unește cu cele zidite de Dumnezeu, reprezentând ultimul act de împărtășire trupească a noastră cu creația până la a Doua Venire a Mântuitorului. Prin ardere, acest fapt NU mai are loc, fiindcă focul șterge chipul lui Dumnezeu din trupul nostru, ne șterge practic identitatea. O decizie proastă, extrem de proastă, a soțului, care demonstrează un suflet pustiu de orice credință, găsind în cenușă și-n praf simbolul caracteristic deșertului spiritual din el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Într-un mesaj emoționant postat pe blogul său personal, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a adus un omagiu regretatei actrițe Ileana Stana Ionescu, subliniind...

Fără categorie

Duminică, lumea artistică din România a pierdut una dintre cele mai iubite și respectate actrițe, Ileana Stana Ionescu, care s-a stins din viață la...

Actualitate

Familia celebrei actrițe Ileana Stana Ionescu traversează momente dificile după ce aceasta a ajuns de urgență la spital din cauza unor probleme de sănătate....

Monden

Anca Dumitra, cunoscută publicului larg pentru rolul său din serialul „Las Fierbinți”, a dezvăluit recent o fotografie în care apare în luna a șasea...

Externe

Comunitatea filmelor pentru adulți este în stare de șoc după vestea tragică a decesului starletei Sophia Leone, găsită moartă în apartamentul său din New...

Monden

În contextul tragic al pierderii mamei sale, Cătălin Bordea, cunoscutul comediant român, a demonstrat o forță remarcabilă și un devotament profund față de profesia...

Monden

Monica Bîrlădeanu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe din România, a avut parte de o copilărie marcată de dificultăți și suferințe care...

Actualitate

Într-o întorsătură de evenimente tragică și tulburătoare, publicația portalsm.ro a adus în atenția cititorilor o poveste cutremurătoare din județul Satu Mare. Un preot respectat...