Joi seară, într-o emisiune difuzată de Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a oferit răspunsuri la întrebările ascultătorilor, abordând teme delicate legate de practicile religioase și normele comunității ortodoxe.
ÎPS Teodosie: Principii și Norme în Practica Ortodoxă Privind Împărtășania, Căsătoria și Divorțul
Întrebat dacă este adecvat pentru un preot să împărtășească persoane care trăiesc în concubinaj sau care sunt fumători, Înalt Prea Sfinţitul a răspuns ferm: „Doamne fereşte”, subliniind că aceasta este o practică „neortodoxă” și comparând-o cu interpretările protestante, unde împărtășania este considerată simbol, nu realitate. Declarația sa completă a fost: „Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”.
Citește și: Mirabela Dauer a trecut de la iudaism la ortodoxie. A luat în calcul și călugăria
Pe lângă această temă, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost interpelat despre legalitatea și moralitatea cununiei doar în biserică, fără a urma procedurile civile. Răspunsul său a evidențiat respectul față de lege: „Nu este păcat, dar este o lege. Trebuie să respectăm legea. Dacă s-ar abroga această lege, ar fi totul în regulă. În istoria bisericii noastre, până când nu au ieşit legile acestea mai apropiate de noi era ca şi în Grecia, putea să dea certificat de cununie şi preotul care a cununat şi ar fi totul în regulă. Să ne gândim poate se face vreun referendum, ca pentru familie. Este o lege care ne cere această prevedere să fie împlinită”.
La o altă întrebare, referitoare la căsătoria unui bărbat necăsătorit cu o femeie divorțată, IPS Teodosie a subliniat necesitatea unei abordări prudente, menționând că „Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”.
Citește și: Pr. Dan Damaschin: 10233 de copii orfani nu se țin cu vorbe goale și nici cu alegeri electorale! VIDEO
Aceste declarații ale Arhiepiscopului Tomisului pun în lumină poziția strictă a Bisericii Ortodoxe Române față de anumite comportamente și situații sociale, reiterând aderența la învățăturile tradiționale și la interpretarea ortodoxă a scripturilor și sacramentelor.