Într-o declarație recentă, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a adus în atenție aspecte importante privind practicile spirituale în perioada postului Paștelui, subliniind importanța respectării tradițiilor și normelor bisericești în cadrul comunității creștin-ortodoxe. Acesta a menționat că, pentru a participa la împărtășanie, enoriașii trebuie să se abțină nu doar de la consumul de alimente interzise în timpul postului, ci și de la obiceiuri dăunătoare, cum ar fi fumatul. Această precizare vine să întărească înțelesul profund al postului, care nu se limitează doar la aspectele alimentare, ci include și purificarea morală și spirituală.
ÎPS Teodosie Subliniază Importanța Respectării Canoanelor Bisericești în Postul Mare: Noi Îndrumări pentru Credincioși
ÎPS Teodosie a evidențiat, de asemenea, importanța păstrării sfințeniei locurilor de cult și a obiectelor religioase. În acest sens, a făcut referire la proaspetele mame, subliniind că, deși există anumite restricții temporare legate de interacțiunea lor directă cu sfintele icoane sau alte obiecte din biserică, ele sunt încurajate să continue să se roage și să participe spiritual la viața comunității. Aceste măsuri sunt menite să protejeze atât puritatea spațiului sacru, cât și să sprijine procesul de purificare și reintegrare spirituală a mamelor după naștere.
ÎPS Teodosie:
Nu are voie să se atingă de cele sfinte dar poate să se roage. Însă nu intră în biserică, nu atinge cele sfinte. Are grijă să păstreze curățirea celorlalți.
Citește și: Pr. Pimen Vlad despre păcatul tatuajelor: „Cei care fac lucrul acesta se simt neîmpliniți. Au probleme”
Prin aceste declarații, ÎPS Teodosie își propune să adâncească înțelegerea și respectarea învățăturilor ortodoxe, îndemnând comunitatea să adopte o abordare holistică a postului și a participării la viața bisericească. Aceste îndrumări nu doar că reiterează importanța tradițiilor și a disciplinării spirituale, dar și accentuează compasiunea și înțelegerea față de nevoile și provocările cu care se confruntă fiecare membru al comunității în călătoria sa spirituală.
Ecaterina
20 martie 2024 at 6:20
Are perfectă dreptate! Canoanele prevăd clar anumite reguli, atât pentru clerici cât și pentru mireni, care trebuie respectate. Altfel, vom ajunge precum papistașii, cu dezlegări la produse de origine animală în post, cu Sfânta Împărtășanie fără Taina Spovedaniei, eventual cu acea ostie (azimă) pusă-n mâna credinciosului, de parcă oamenii ar sta la coadă la bancomat și li s-ar livra cu totul altceva decât Trupul și Sângele lui Hristos.
Avem și noi, ortodocșii, preoții noștri adepți ai ecumenismului (unul dintre aceștia fiind părintele Vasile Ioana) care dau dezlegări la relații trupești în post. Am mai spus-o și-o repet: prefer eroismul, noblețea, puritatea, frumusețea și martiriul Ortodoxiei de acum 800 de ani, decât ce se întrevede a deveni Dreapta Credință astăzi. Direcția corectă este tocmai scopul educației, adică „de-a aduce la iveală ceea ce este în interior”. Și ne-am lămurit cu toții cam ce se regăsește-n „interior”. Mătasea vieții noastre reprezintă urzeala țesăturii morale și creștin-ortodoxe, care este necesar să fie împletită intim cu țesătura lui Dumnezeu. Altminteri, progresismul papei Francisc ne va conduce către tenebrele unor zone care numai lui Hristos nu-I aparțin.