În cadrul unei emisiuni radio, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost rugat de o ascultătoare să ofere un sfat pentru o familie prietenă, al cărei copil mic suferă de o boală gravă. Aceasta a menționat că părinții copilului sunt persoane profund credincioase și încearcă să găsească răspunsuri în credință privind cauza suferinței care afectează un copil nevinovat. Într-un răspuns detaliat, ÎPS Teodosie a făcut referire la învățăturile Sfintei Scripturi, subliniind responsabilitatea părinților și influența acțiunilor acestora asupra vieții copiilor.
ÎPS Teodosie: Suferința copiilor poate fi urmarea păcatelor părinților, conform învățăturilor biblice
„Păi suferinţa este şi din cauza părinţilor dacă sunt nevinovaţi copiii. Şi aceasta chiar spune Sfânta Scriptură: „părinţii consumă aguridă şi copiilor li se strepezesc dinţii”. Încă din Vechiul Testament este această expresie”, a explicat ÎPS Teodosie, accentuând că, uneori, păcatele părinților pot avea repercusiuni asupra copiilor. „Părinţii, de multe ori… iată şi vă dau un exemplu, unii fac nunţi în post. Păi acela e un blestem, un păcat. Şi câte alte astfel de lucruri”, a continuat Arhiepiscopul, subliniind faptul că nerespectarea tradițiilor creștine, precum postul, poate fi văzută drept o abatere gravă.
În continuarea discursului său, Arhiepiscopul Tomisului a amintit despre importanța participării la slujbele religioase și rolul bisericii în viața fiecărei familii creștine. „Sau în loc să meargă la biserică duminica se duc la târg şi atâtea păcate grele fără să gândească la copii. Şi nu îi duc pe copii la biserică, nu se duc nici ei la biserică şi sigur calcă un legământ pe care l-au făcut cu Dumnezeu”, a subliniat ÎPS Teodosie. Prin aceste cuvinte, el a accentuat nevoia de îndrumare spirituală constantă și participarea regulată la viața religioasă, argumentând că aceste acțiuni contribuie la protecția familiei și, implicit, la evitarea unor astfel de încercări dureroase.
Această intervenție a Arhiepiscopului Teodosie reflectă viziunea sa asupra spiritualității și a modului în care credincioșii ar trebui să își organizeze viața, respectând valorile creștine, pentru a evita, pe cât posibil, greutățile și suferințele neprevăzute.