Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut un apel către credincioşii din jurisdicţia sa să participe la o săptămână specială de post şi rugăciune pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, un demers pe care îl consideră nu doar un drept, ci o necesitate istorică. Această iniţiativă, anunţată în timpul unei emisiuni la Radio Dobrogea, subliniază dorinţa arhiepiscopului de a aduce în atenţia publică şi a autorităţilor bisericeşti superioare necesitatea recunoaşterii oficiale a Mitropoliei Tomisului, care, conform spuselor sale, nu a fost niciodată desfiinţată, ci doar inactivă din cauza circumstanţelor istorice.
ÎPS Teodosie Mobilizează Credincioșii: Săptămână de Post și Rugăciune pentru Înființarea Mitropoliei Tomisului – Un Drept Istoric Revendicat
Într-un răspuns dat ascultătorilor, ÎPS Teodosie a îndemnat la post şi rugăciune intensă în zilele de miercuri, joi şi vineri ale săptămânii viitoare, subliniind că acest efort colectiv este justificat de necesitatea de a evidenţia rolul istoric şi spiritual al Bisericii Tomitane şi al Dobrogei în cadrul Ortodoxiei româneşti. El a remarcat că această iniţiativă nu reprezintă o pretenţie personală, ci o recunoaştere a unei realităţi istorice şi a dreptului credincioşilor din regiune.
ÎPS Teodosie:
Să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident şi atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toţii. Şi iată, miercurea şi vinerea viitoare, chiar şi joi să ţinem post, miercuri, joi şi vineri, săptămâna viitoare, să avem post şi rugăciune cât mai intensă pentru această dorinţă a dumneavoastră, atât de justificată.
Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca şi cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidenţă a istoriei, un drept al frăţiilor voastre care locuiţi aici şi această necesitate o evidenţiază românii din toată ţara şi din diaspora. Eu sunt mereu atenţionat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei şi Biserica Tomitană în evidenţă. Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta şi în El am nădejdea.
Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat.
De-a lungul timpului, ÎPS Teodosie a făcut numeroase demersuri către Patriarhia Română şi Sfântul Sinod, cerând recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, bazându-se pe argumente istorice şi teologice. Cu toate acestea, Patriarhia Română a menţionat că solicitarea a fost respinsă încă din 2003, subliniind că insistenţele arhiepiscopului pot tulbura ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române şi ar putea afecta pacea din viaţa Bisericii şi a societăţii.
În contextul acestor tensiuni, ÎPS Teodosie încurajează implicarea directă a credincioşilor, sugerând trimiterea de scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod şi Patriarhie pentru a susţine cererea de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului. Acest apel deschide posibilitatea pentru laici de a participa activ în procesul decizional al Bisericii, evidenţiind o comunitate angajată în restabilirea unui adevăr istoric şi spiritual.
Au venit la mine mulţi. Nu pot să vă opresc. M-au întrebat şi alţii, ne daţi voie să trimitem şi noi scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Eu nu pot să vă opresc. Că a opri nu este creştineşte, iar Mitropolia Tomisului este cea care aduce demnitate şi ţării şi bisericii. Eu nu comentez de ce nu s-a împlinit. Am trimis acum cel mai complet referat pentru Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. A fost înregistrat, sperăm să se pună pe ordinea de zi. Dacă şi dumneavoastră, laicii, doriţi să aduceţi un aport, că ştiu că aţi luat cunoştinţă despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu necesare, ci mult prisositoare, faceţi şi dumneavoastră un efort să trimiteţi dorinţele dumneavoastră către Patriarhie şi Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă silesc.
Citește și: Episcopul Ignatie spulberă măștile: Cum se ascund fanaticii, falșii credincioși, sub mantia credinței
Această situaţie reflectă tensiunile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române privind autonomia regională şi recunoaşterea structurilor ecleziastice, în timp ce subliniază dorinţa Arhiepiscopului Tomisului de a aduce la lumină importanţa istorică şi spirituală a regiunii pe care o păstoreşte. Într-un context în care Biserica joacă un rol central în viaţa multor români, această iniţiativă de post şi rugăciune nu numai că vizează o schimbare administrativă, ci şi o reafirmare a identităţii şi tradiţiei creştine în Dobrogea.