Documentarul realizat de Recorder despre afacerea Nordis a scos la iveală o serie de nereguli grave care implică simbioza dintre afaceriști controversați și politicieni influenți. Proiectul imobiliar Nordis, aflat acum în insolvență, a vândut aceleași apartamente mai multor persoane, ducând la o înșelătorie de amploare. Iulian Capsali a oferit o reacție detaliată pe Facebook, criticând dur modul în care această afacere a fost gestionată și impactul legislativ care a permis desfășurarea schemei.
Iulian Capsali a declarat:
„AFACEREA NORDIS. Documentarul Recorder despre afacerea Nordis, bine făcut, care arată măruntaiele putride ale simbiozei dintre șmenarii care fac alba-neagra pe milioane de euro cu banii unor oameni cinstiți și oamenii politici, a bubuit acum, înainte de alegeri.”
Capsali subliniază că acest documentar a izbucnit într-un moment sensibil, chiar înainte de alegeri, lovind puternic în imaginea PSD-ului.
„Lovitura este dată PSD-ului, a cărei președintă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, este căsătorită cu asociatul principal Nordis, Vladimir Ciorbă. Dar în afacere este băgată și notărița Ioana Băsescu, care a scăpat de condamnarea la 5 ani de pușcărie pentru că procesul a trenat și fapta s-a prescris. Practic, la Nordis Mamaia s-au vândut aceleași apartamente la mai multe persoane.”
Acesta explică implicațiile politice ale cazului, menționând direct nume precum Laura Vicol și Ioana Băsescu, și subliniază faptul că mai multe persoane au fost înșelate prin vânzarea repetată a acelorași apartamente.
„Schema Nordis a fost posibilă datorită faptului că legislația românească permite astfel de Caritasuri imobiliare, fiind extrem de laxă. În documentar se arată modelul Franței: clientul depune maxim 10% din valoarea proiectului (apartament, casă etc) iar banii intră într-un cont securizat prin lege. La noi clientul dă și 100% din valoarea proiectului când se află pe planșetă sau la stadiu de fundație, iar firma dispune după bunul plac de acei bani, pe care-i poate sifona după cum dorește.”
Capsali aduce în discuție și cadrul legislativ din România, care permite astfel de înșelătorii, comparându-l cu cel din Franța, unde există măsuri de protecție mai riguroase pentru cumpărători.
„Acum Nordis a intrat în insolvență, banii nu mai există în conturile companiei, iar păgubiții, după ce vor sta în tribunale ani de zile și vor cheltui cu avocații, vor fi despăgubiți cu sume modice. Deși era sesizată de peste un an, Procuratura nu a deschis o anchetă care să pună capăt fraudării, care a continuat până de curând.”
Problemele financiare ale companiei Nordis lasă multe victime, iar Capsali atrage atenția asupra lipsei de reacție din partea autorităților, care au permis continuarea fraudei.
„Multe chestiuni legislative sunt lăsate voit neclare pentru ca să poată face loc pescuitorilor în ape tulburi.”
În încheiere, Capsali sugerează că există o intenție clară în menținerea unor lacune legislative pentru a facilita astfel de afaceri controversate.