Într-o intervenție directă și fără echivoc asupra relației transatlantice, vicepreședintele american J. D. Vance a lansat un nou val de critici la adresa liderilor europeni, avertizând că subordonarea constantă față de Statele Unite în domeniile securității și comerțului nu este sustenabilă. Într-un interviu publicat marți de site-ul britanic UnHerd și preluat de AFP, Vance a subliniat că Washingtonul dorește o Europă aliată, dar mai responsabilă și autonomă, care să nu funcționeze doar ca o extensie geopolitică a Americii.
J. D. Vance critică dependența Europei de SUA: „Europa nu poate fi un vasal permanent al Statelor Unite”
Declarația esențială a vicepreședintelui reflectă o viziune strategică diferită față de cea a administrațiilor anterioare: „Noi considerăm Europa aliata noastră. Vrem pur şi simplu o alianţă în care europenii vor fi un pic mai independenţi, iar relaţiile noastre în domeniile securităţii şi comerţului vor reflecta acest lucru”.
Criticile lui J. D. Vance nu sunt izolate. Acesta a reluat în repetate rânduri o retorică tranșantă la adresa liderilor de pe continentul european, susținând că implicarea insuficientă a acestora în asigurarea propriei apărări devine o vulnerabilitate strategică pentru întreaga arhitectură de securitate occidentală. „Nu este bine pentru Europa şi nu este în interesul Americii ca Europa să fie vasalul permanent al Statelor Unite în domeniul securităţii”, a punctat el cu fermitate.
Aceste declarații survin într-un context mai larg marcat de presiuni politice constante din partea președintelui Donald Trump, care solicită insistent statelor europene să își crească bugetele de apărare și să își asume responsabilități mai mari în cadrul NATO. În același timp, fostul lider de la Casa Albă a criticat Uniunea Europeană pentru ceea ce a numit o politică comercială nedreaptă față de SUA.
J. D. Vance a reluat aceste acuzații și în discursul său de la Conferința Securității de la München, unde a condamnat lipsa de acțiune a Europei în privința imigrației ilegale și a tras un semnal de alarmă privind starea libertății de exprimare de pe continent. În interviul recent, el și-a reafirmat poziția dură: „Realitatea este că – este brutal s-o spun, dar este adevărat – orice infrastructură de securitate europeană a fost, de când m-am născut eu, subvenţionată de către Statele Unite ale Americii”.
Din perspectiva vicepreședintelui, doar câteva state europene – Franța, Regatul Unit și Polonia – dispun de forțe armate capabile să ofere un grad rezonabil de securitate. Restul țărilor, în opinia sa, depind în mod periculos de umbrela militară americană.
Vance a reiterat această idee și într-o altă declarație care a provocat nemulțumiri în Europa, susținând că „pentru Ucraina, încheierea unui acord comercial cu Statele Unite va fi o garanţie de securitate mai bună decât 20.000 de militari din vreo ţară care n-a mai purtat vreun război de 30 sau 40 de ani”.
Vicepreședintele american a subliniat că o Europă mai independentă nu ar reprezenta o amenințare pentru interesele americane, dimpotrivă: „Nu cred că o Europă mai independentă să fie un lucru rău pentru Statele Unite”, a spus el, amintind inclusiv că o Europă mai puternică ar fi putut preveni implicarea în conflicte precum cel din Irak, pe care l-a numit anterior „un dezastru strategic”.
În finalul interviului, Vance a adus în discuție perspectivele unui acord economic bilateral între Londra și Washington, despre care a declarat că are „șanse bune” să se concretizeze și să aducă beneficii reciproce. El a punctat: „un acord excelent care să fie în cel mai bun interes al ambelor țări”.
Declarațiile sale reconfigurează discursul oficial american în raport cu Europa și par să deschidă o nouă etapă de tensiuni și reașezări în cadrul alianțelor occidentale, pe fondul presiunii tot mai mari pentru redefinirea echilibrului transatlantic.
