Maia Sandu și-a asigurat un nou mandat prezidențial în Republica Moldova în urma celui de-al doilea tur de scrutin desfășurat duminică, unde a obținut o diferență de 10 procente față de principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, un susținător al forțelor proruse. Deși Sandu a înregistrat o victorie clară, succesul său a fost în mare parte datorat unui sprijin masiv din partea diasporei moldovenești, unde mobilizarea alegătorilor a atins proporții fără precedent, după cum relatează News.ro. În schimb, alegătorii rămași în țară și-au manifestat înclinația către Stoianoglo, care a înregistrat o preferință de 51,19% în rândul votanților din Republica Moldova, comparativ cu cei 48,81% obținuți de Maia Sandu.
Maia Sandu câștigă al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova datorită sprijinului masiv din diaspora
Procesul de vot s-a desfășurat cu un orar extins, început în capitala Japoniei, Tokyo, la ora 0.00 duminică, și finalizat în dimineața zilei de luni la ora 6.00, ora Chișinăului, odată cu închiderea ultimelor secții din Statele Unite și Canada. Conform anunțului făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova, datele au fost centralizate pentru toate secțiile de vot din diaspora, cu excepția a trei secții, unde procesul de numărare nu fusese finalizat. Rezultatele preliminare indică că Maia Sandu a obținut 55,41% din voturi, în timp ce Stoianoglo a încheiat cursa cu 44,49% din voturi.
În plan intern, aceste rezultate confirmă încă o dată polarizarea electoratului moldovean și oferă un nou indiciu despre dificultățile pe care Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) le-ar putea întâmpina la viitoarele alegeri legislative din 2025. Analizând și rezultatele recente ale referendumului de aderare la Uniunea Europeană, unde diaspora a susținut inițiativa, dar pe plan intern a fost înregistrată o reticență considerabilă, devine evident că PAS întâmpină provocări în menținerea unei susțineri largi pe teritoriul Republicii Moldova.
Comentând rezultatul alegerilor, fostul președinte Igor Dodon, cunoscut pentru orientarea sa prorusă, a oferit o perspectivă acidă prin intermediul agenției de presă ruse TASS, unde a numit-o pe Sandu „președinta diasporei”, sugerând că sprijinul electoral intern ar fi, de fapt, în favoarea lui Stoianoglo, care se bucură de susținerea Partidului Socialiștilor. „Alexandru Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor, a câștigat alegerile pe plan intern, după cum confirmă datele CEC. Maia Sandu a obținut victoria prin voturile din diaspora, replicând, de altfel, rezultatul referendumului privind aderarea la UE, unde voturile din străinătate au compensat o diferență internă minimă de 0,7%,” a declarat Dodon.
Rezultatele preliminare din diaspora indică o susținere majoritară pentru Maia Sandu, aceasta obținând 82,77% din voturi. Aceste cifre subliniază nu doar influența masivă a diasporei, dar și tensiunile persistente în spectrul politic din Republica Moldova, cu o linie de demarcație clară între alegătorii din țară și cei din afara granițelor.