În data de 26 octombrie, Mănăstirea Bradu din comuna Tisău, Buzău, dedicată „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost oficial redeschisă după o închidere care a durat 160 de ani. Ceremonia a fost presidată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, asistat de un sobor de clerici.
Renașterea unui simbol monahal: Mănăstirea Bradu din Buzău își redeschide porțile după secole
Această mănăstire istorică, închisă în 1863 în urma Legii secularizării averilor mănăstirești, a suferit ample lucrări de restaurare și consolidare pentru a reda splendoarea ansamblului arhitectonic, creat în secolele 16 și 17 de familia boierească Cândeștilor. Acest ansamblu cuprinde o biserică și ziduri împrejmuitoare în formă de patrulater.
Potrivit stiridinsursebuzau.ro, evenimentul a adunat numeroși credincioși și oficiali, printre care și Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, și Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău. În cadrul ceremoniei, ieromonahul Eftimie Burghiu a fost numit stareț al mănăstirii.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a accentuat semnificația istorică a zilei și a legăturii cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. La încheiere, diverse persoane implicate în proiectul de renaștere a mănăstirii au fost onorate cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și icoane.
În aceeași zi, Arhiepiscopul a fost prezent și la târnosirea bisericii Parohiei Mocani, din Murgești, Buzău, unde părintele paroh Ioan-Constantin Baciu a fost avansat la rangul de iconom stavrofor. În plus, a fost binecuvântat și noul complex al Parohiei Mărgăritești, care include o sală de mese și o capelă mortuară, proiect sprijinit de comunitatea locală. Ca recunoaștere a eforturilor, un binefăcător a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.
Citește și: Mesajul Patriarhului Daniel către pelerinii veniți la Sfântul Dimitrie cel Nou