Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: Începe sezonul alergiilor la ambrozie. 10 lucruri care vă pot salva viața

Foto: Facebook / Tudor Ciuhodaru

Sezonul alergiilor la ambrozie a început, aducând cu sine un număr tot mai mare de cazuri de alergii severe, care pot pune viața în pericol. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste alergii și oferă un ghid esențial de supraviețuire cu 10 sfaturi care pot salva vieți. Printre măsurile recomandate se numără evitarea expunerii la polen, recunoașterea rapidă a simptomelor și utilizarea corectă a adrenalinei în cazurile grave. Până la implementarea predării primului ajutor în școli, cunoașterea acestor sfaturi poate face diferența între viață și moarte.

Citește și: Câtă apă ar trebui să consumăm zilnic? Dr. Mihaela Bilic demontează mitul celor 2 litri obligatorii

Doctor Tudor Ciuhodaru

10 lucruri care vă pot salva viața. Începe sezonul alergiilor la ambrozie. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:

1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).

2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.

4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

5. Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie.

Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncărimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzator.

10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.

2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozia atinge 6 milioane.

3. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor. O singură plantă poate elibera până la un miliard de grăuncioare de polen, care pot fi transportate de vânt pe distanțe de până la 3 kilometri (autoritățile locale ar trebui să implementeze programe pentru distrugerea acestor plante înainte de eliberarea polenului).

4. Sub efectul creșterii temperaturilor, planta va invada treptat tot mai multe regiuni iar până în 2050 concentrația de polen va fi înmulțită cu patru, datorită încălzirii temperaturilor și creșterii ritmului de CO2 în atmosferă, dar și dezvoltării plantei în sine care proliferează.

5. Alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune.

6. Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii. Este recomandat să începeți tratamentul cu două săptămâni înainte de sezonul de înflorire.

7. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Și puțintică istorie:

1. Ambrozia este o specie originară din America de Nord, de unde a fost introdusă accidental în Europa la jumătatea sec. al XIX-lea (1863, în Germania), astăzi ajungând să fie invazivă pe aproape tot continentul.

2. În România, a fost identificată pentru prima oară în gara Orşova (jud. Mehedinţi), în anul 1908.

Citește și: Alertă alimentară în 10 județe din România: Un produs periculos care conține o substanță neautorizată a fost retras de la vânzare

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Moartea părintelui Ioan Alupoaiei, preot al Bisericii Izvorul Tămăduirii din Botoșani, a stârnit un val de reacții contradictorii în spațiul public. După ce, inițial,...

Sănătate

Toamna vine adesea însoțită de o stare de melancolie specifică, cunoscută drept astenie de toamnă, care se manifestă prin slăbiciune fizică, lipsă de energie...

Actualitate

Comunitatea medicală din Arad este în doliu după pierderea unuia dintre cei mai respectați și apreciați medici, Dr. Adrian Țărnău, care s-a stins din...

Sănătate

Consumul zilnic de apă este un subiect dezbătut frecvent, iar recomandările generale sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să consume între patru și șase...

Actualitate

În urma unei ample anchete desfășurate de Direcția Generală Anticorupție, șase chirurgi oncologi și o asistentă medicală de la Spitalul Municipal din Timișoara au...

Sănătate

Într-un recent interviu acordat în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre decizia sa de a elimina complet...

Actualitate

Aseară, în jurul orei 19:00, lumea medicală a fost zguduită de vestea tristă a decesului doctorului chirurg Vasile Stan. Fost manager al Spitalului de...

Actualitate

Marți, în jurul orei 13:20, în comuna Bârsău, județul Satu Mare, a avut loc un accident rutier tragic, soldat cu decesul unui medic de...